01.11.2018 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

«Горюче» питання: чому нафта в світі дешевшає, а бензин та дизель в Україні ні?

«Горюче» питання: чому нафта в світі дешевшає, а бензин та дизель в Україні ні?

За жовтень нафта подешевшала більше ніж на 13%, у останній день місяця  вартість бареля марки Brent склала $75,74. Але ціни на бензин на українських АЗС не поспішає повторювати спадаючу динаміку нафти. Директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн розповідає, чи збережеться поточна динаміка та коли українцям чекати зниження цін на пальне.

паливо.jpg

Падіння ціни нафти - це дуже добрі новини для України. На мою думку, листопад стане місяцем зниження цін на пальне, оскільки падіння нафти є вже доволі відчутним. Це падіння почалося же у жовтні, але ми поки не бачимо відповідної реакції АЗС.

Це пов’язане з тим, що у жовтні ринок зіткнувся з дуже серйозним ресурсним дефіцитом. Особливо гостро стояло питання по дизельному паливу: адже дуже різко впали поставки з Білорусі. Якщо зазвичай обсяг поставок у даному напрямку складав 200 тисяч тонн у місяць, то у поточному жовтні він зменшився приблизно до 160 тисяч тонн. Це падіння на 20%.

Також жовтень подарував нам сюрприз у вигляді чудової погоди, що продовжило сезон активного споживання нафтопродуктів, і трейдери виявилися до цього не готовими. Ніхто не закуповував стільки палива: АЗС розраховували, що продажі будуть затухати, а вони залишилися на дуже високому, вересневому рівні. Через це дефіцит відчувався дуже різко, особливо наприкінці місяця.

Через це ціни не тільки не впали, але деінде навіть зросли: ми бачимо, що найбільша мережа АЗС групи “Приват” підняла ціни на дизельне паливо. І сьогодні ми бачимо дуже незвичний випадок: дизельне паливо на АЗС цієї мережі є дорожчим, ніж бензин А-95. Це яскраво ілюструє проблему. Більш того, група “Приват” була змушена почати імпорт палива: до цього вона з 2016 року послуговувалася лише власним виробництвом у Кременчузі, на заводі Укртатнафти. В жовтні компанія почала імпорт морем. Паливо, яке заходить, є дорогим, оскільки придбане на строковому ринку.

Цей дефіцит поставив підніжку падінню цін, на яке розраховували експерти. Що стосується гальмування падіння цін на бензин, то воно частково пов’язане з тим, що трейдери компенсують понаднормовою маржою на бензин втрату прибутку з дизельного палива. Умовно кажучи, націнки по дизельному паливу сьогодні майже немає, а от націнка на бензин є на 1-1,5 грн вищою, ніж мала би бути. Вона компенсує те, що не добирають по дизелю.

Але у листопаді ми очікуємо падіння цін на паливо. Осінь потроху вступає у свої права, споживання падатиме, і ціни також мають просісти відповідно до падіння ціни на нафту. Хоча ситуація по дизелю лишається невизначеною: Білорусь досі не каже, скільки палива може поставити у листопаді. Можливо, це свідомий крок з її боку, оскільки зараз йде період перемовин та контрактування палива на наступний рік (з українськими компаніями). Білорусь може свідомо тримати ринок у невизначеності, щоб підігріти цікавість ринку до свого продукту і таким чином продати його дорожче.

Сергій Куюн, 

директор консалтингової групи А-95




Назад Джерело: Vox Connector
Социальные комментарии Cackle