14.02.2019 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Чотири головні переваги монетизації субсидій

Чотири головні переваги монетизації субсидій

З 1 січня 2019 року уряд розпочав монетизацію субсидій, тобто виплату субсидій в грошовій формі. Іншими словами, українці побачать житлово-комунальні субсидії «наживо», а у випадку більш ощадливого споживання зможуть розпорядитися накопиченими заощадженнями. Як відбуватиметься монетизація, на що вона вплине, та яких покращень варто очікувати українцям, аналізує старший економіст Центру економічної стратегії Оксана Затворницька.

Передісторія питання

Більшість підприємств ЖКГ - природні монополії. Кількість таких надавачів послуг є обмеженою, і вони обслуговують групи споживачів: будинки (за контрактами з ОСББ), райони (вивезення сміття) або навіть цілі міста (водоканали, електро- та теплостанції). Отже споживачі не можуть особливо обирати серед потенційних провайдерів. А це може зашкодити малозабезпеченим громадянам, для яких ціна послуги є більш важливою при виборі послуг.

Такий вибір поставав й перед країнами ЄС. Там субсидії зарекомендували саме найбільш прийнятним інструментом. Проте уряди європейських країн надають їх адресно та лише соціально вразливим верствам: пенсіонерам, самотнім батькам, мігрантам.

Для порівняння, в Україні торік 7,5 мільйонів сімей (половина українських домогосподарств) отримували субсидію на послуги ЖКГ. За період 2014-2018рр кількість родин-отримувачів субсидій зросла в 4 рази (з 1,7 до 7,5 млн). Станом на кінець грудня 2018 в Україні отримували субсидії на послуги ЖКГ вже 3,9 млн сімей. На зростанні кількості отримувачів субсидій позначилися:

-     висока енергозалежність. Україна ввозить до 39%[1]енергоресурсів;

-високе енергоспоживання домогосподарств, на які у 2017 році припадало 19% споживання енергоресурсівв Україні;

-    стрімке зростання цін на енергоносії в період 2015-2018 рр. (у 2,2 рази для кам’яного вугілля та 5,6 разів для природного газу та сирої нафти).

Розірвати порочне коло

Монетизація субсидій допоможе малозабезпеченим родинам не лише покрити витрати на послуги ЖКГ, але й отримати фінансовий зиск за рахунок власної ощадливості. Станом на 6 лютого Кабмін ініціював два варіанти виплати субсидій в грошовій формі («часткова» та «повна» монетизація):

  1. Часткова монетизація стартувала з 1 січня поточного року. Така форма монетизації стосуватиметься лише нових заявників, які в 2019 вперше подали заяву на отримання субсидії. Для участі в програмі часткової монетизації потрібно:

  • Подати до управління соціального захисту заяву на монетизацію, декларацію про доходи та згоду на обробку персональних даних.

  • Отримати рішення про призначення субсидії.

  • Бути користувачем мобільного зв’язку. Мобільний номер використовуватиметься для автоматизації розрахунків.

Принципова відмінність від «повної» монетизації полягатиме в тому, що від вашого імені Ощадбанк адмініструватиме оплату житлово-комунальних послуг: банк створить для вас обліковий запис, з якого він щомісяця списуватиме суму субсидії та вноситиме її на рахунки надавачів комунальних послуг. Ця сума покриватиме лише частину комунальних рахунків (в обсязі наданої субсидії), решту сплачуватиме отримувач субсидії. Банк щомісяця інформуватиме про залишок суми до сплати. Цю інформацію банк повідомлятиме отримувачам субсидії в СМС.

Наприкінці опалювального сезону (в квітні 2019) на рахунках отримувачів субсидій можуть утворитися залишкові кошти. Таке може статися, якщо отримувачі субсидій споживатимуть менше комунальних послуг і, отже, потребуватимуть менших сум щомісячних компенсацій. Банк перерахує залишок накопичених коштів з облікового запису на поточний рахунок отримувача. Такий рахунок буде автоматично відкрито в Ощадбанку.

2.     Повна монетизація стартує вже в березні і стосуватиметься тих родин, які одержують субсидії з жовтня 2018. Протягом березня відділи соціального захисту поінформують отримувачів субсидій поштою про суму та спосіб проведення виплат.

Принципова відмінність від «часткової» монетизації полягатиме в тому, що виплати за житлово-комунальні послуги адмініструватимуть самі споживачі. В березні родини отримають субсидію готівкою за ті послуги, які вони спожили в лютому, і так щомісяця протягом опалювального сезону.

Перші виплати прийдуть у формі грошового переказу. Пенсіонери отримають субсидію разом з пенсією через Ощадбанк на свою пенсійну картку або доставкою Укрпошти. Інші отримувачі повинні будуть звернутися до найближчого відділення Ощадбанку. Там разом із виплатою грошового переказу Ощадбанк відкриє для них персональні банківські рахунки для отримання субсидій в наступні місяці.

Як і у випадку «часткової» монетизації, кожна родина зможе заощадити на різниці між призначеною субсидією та вартістю фактично спожитих житлово-комунальних послуг. Єдина відмінність полягатиме в тому, що у випадку «повної» монетизації субсидіанти матимуть доступ до накопичених заощаджень щомісяця, а не наприкінці опалювального сезону.

Ефекти монетизації

Монетизація розпочалася з 1 січня 2019. Цього року новації спочатку стосуватимуться нових заявників (тобто тих домогосподарств, які вперше подають заяви на отримання субсидій) та носитимуть форму «часткової» монетизації. З березня 2019 решта отримувачів субсидії отримає кошти у формі «повної» монетизації. Протягом 2019 Кабмін стежитиме за виплатами і у травні поточного року визначить найбільш ефективний варіант монетизації субсидій.

Ми очікуємо, що монетизація матиме для українців такі важливі наслідки:

1.   Автоматизація обліку та розрахунків. Подавати заяву на монетизацію потрібно один раз. Вона не потребує оновлення. Це заощаджує час отримувачів субсидій та управлінь соціального захисту.

2.    Контроль видатків на послуги ЖКГ. Ми привчаємо субсидантів контролювати споживання води, електрики, газу. Торік експеримент зі споживанням газу в Кіровоградській області показав, що отримувачі пільг і субсидій споживають більше газу: вдвічі більше за звичайних громадян в розрахунку на будинок та 1,3-1,6 разів вище – в розрахунку на квартиру.

3. Заохочення енергоощадності. Заощадження громадян «монетизуватимуться» (конвертуватимуться в грошову форму). Це слугуватиме додатковим бонусом для малозабезпечених громадян.

4.Модернізація житлового фонду. Наявність грошових бонусів надаватиме додатковий ресурс на рівні громадських об’єднань (ОСББ), який вони зможуть інвестувати в оновлення житлового фонду. Як наслідок, домогосподарства зменшуватимуть свою залежність від енергоресурсів.

Висновки

Перехід на нові принципи монетизації субсидій відбуватиметься поступово. Перша черга (часткова монетизація) стосуватиметься нових заявників. Решта отримувачів субсидій (повна монетизація) скористається такими перевагами з березня 2019.

Протягом січня-травня поточного року уряд контролюватиме надходження виплат субсидії та оплати житлово-комунальних послуг. До початку нового опалювального сезону Кабмін остаточно вирішить в який спосіб буде краще надавати кошти на субсидії: шляхом «часткової» або «повної» монетизації.

В цілому, монетизація спонукатиме нас до ощадливого використання ресурсів. Ті домогосподарства, які вирішать скоротити свої видатки на житлово-комунальні послуги, отримають від уряду грошовий бонус та зможуть його використати на власні потреби. Перші виплати можна буде очікувати вже в червні 2019.

Старший економіст Центру економічної стратегії 

Оксана Затворницька




[1]Частка імпорту в загальному постачанні первинної енергії у 2017 році

Социальные комментарии Cackle