14.10.2017 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Золотий Хрест Заслуги «Макомацького» прибув на батьківщину Героя

Золотий Хрест Заслуги «Макомацького»  прибув на батьківщину Героя

13 жовтня, в переддень 75-річниці створення УПА, у Трускавці відбулась визначна подія – голова  «Координаційної ради з вшанування пам’яті нагороджених Лицарів ОУН і УПА”  Микола Посівнич привіз до оздоровниці найвищу нагороду Головного військового штабу УПА для референта СБ Дрогобицького районного проводу ОУН Романа Різняка «Макомацького». За життя легендарний повстанець нагороди не отримав. Сьогодні вона вручена його родині.

Ще 1944 році наказом Головного військового штабу УПА було створено систему нагород і заохочень. Цими нагородами за бойові звитяги відзначали старшин, підстаршин і стрільців УПА. А також – цивільних осіб, наприклад членів підпілля, - за особливий внесок у розбудову збройного підпілля ОУН та боротьбу за українську державу. Загалом є вісім повстанських нагород. Їхні ескізи  розробив відомий художник-графік, член ОУН Ніл Хасевич. За їхнім зразком Координаційна рада виготовила аналогічні нагороди і вручає їх сьогодні родичам героїв УПА. Серед тих, хто своїми коштами долучився до виготовлення цих нагород і екс-міський голова Трускавця Руслан Козир.

Ще 13 трускавчанам воїнам УПА, політв’язням та репресованим, а саме: Роману Малярчину, Євгенії Гимон, Дмитру Кмітю, Ярославу Кундику, Володимиру Мацюраку, Володимиру Наконечному, Ігорю Німцю, Михайлу Терлецькому, Катерині Хамандрик, Дарії Шиманській, Стефанії Вовків, Любові Грицьків та Людмилі Павлічко вручені ювілейні медалі до 75-ї річниці УПА та цінні подарунки. Цю почесну місію від імені Координаційної ради здійснили члени ГО «Рада міста» та ТМО «Народний фронт».

Наш кор..

Социальные комментарии Cackle