17.01.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Захист репутації чи рейдерства? Мер Трускавця й депутати судяться з журналістами, які викрили злочинну схему

Захист репутації чи рейдерства? Мер Трускавця й депутати судяться з журналістами, які викрили злочинну схему

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський подав позов проти редакції «Джерел Трускавця» у справі про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Обурення трускавецького мера викликала стаття «Рейдерське захоплення землі у Трускавці! Місто втратило понад 5 мільйонів»

Андрій Богданович вважає негативним та таким, що ганьбить його гідність й ділову репутацію, зміст лише одного речення: «Тож жодних підстав у міського голови Андрія Кульчинського за підтримки його депутатської більшості виділяти земельну ділянку новоствореній фірмі «Нові технології девелопмент» не було».

У позовних вимогах трускавецький мер просить спростувати цей фрагмент та вибачитися перед ним!

Ми не розуміємо, у чому полягає негативний вплив на ділову репутацію міського голови Трускавця у зазначеному вислові? І за що саме просити вибачення? Що подано не так? І де неправда?

Нагадаємо, у статті йдеться про рейдерську схему привласнення землі, яка реалізується у місті - у вересні минулого року рішенням сесії Трускавецької міської ради фірмі «Нові технології девелопмент» було надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою ділянки на вул. С. Бандери, 31. Цільове призначення - для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку. За це рішення проголосували міський голова Андрій Кульчинський та 19 депутатів, давши у такий спосіб старт незаконному захопленню ділянки.

Аби отримати її в обхід аукціону співзасновники новоствореної трускавецької фірми Віктор Дудзяк й Марина Прихідько зареєстрували право власності на неіснуючу будівлю на підставі технічного паспорта без номера, скориставшись послугами державного реєстратора у Мостиському районі!

Під час журналістського розслідування з’ясувалося, що власник нерухомості на Бандери, 31 - київське підприємство «Олбудімпекс», яке купило приміщення у 1999 році. Про це повідомили у Дрогобицькому міському бюро технічної інвентаризації.

Як стало відомо, земельна ділянка на вул. Бандери, 31 не була в оренді чи у користуванні підприємства, плата за землю не надходила. Тож жодних підстав надавати дозвіл фірмі «Нові технології девелопмент» для оформлення документів на ділянку на вул. С. Бандери, 31 у міської ради не було!

Тим не менше рішення було винесене на розгляд депутатів та підтримане ними. Практично одразу після того, як його завізував трускавецький мер, інспекція з благоустрою міськради видала дозвіл «Новим технологіям девелопмент» на розробку проекту благоустрою території на Бандери, 31. На основі цього документу підприємство обгородило ділянку, яку має намір незаконно привласнити.

А у грудні виконавчий комітет Трускавецької міськради присвоїв нову адресу неіснуючій будівлі на вул. Бандери. Міський голова Андрій Кульчинський володів інформацією про неправомірні дії фірми «Нові технології девелопмент», однак двічі виносив це питання на розгляд виконкому, підтвердивши у такий спосіб причетність до рейдерської схеми.

Про усі перипетії та сприяння міських посадовців щодо її втілення першими розповіли журналісти «Джерел Трускавця». Цю тему продовжили і всеукраїнські медійні ресурси.

Вагомим підтвердженням того, що викладена інформація відповідає дійсності, є реакція правоохоронних структур. Дрогобицька місцева прокуратура за результатами публікацій відкрила кримінальне провадження (ст. 358 КК України). Йдеться про внесення завідомо неправдивих відомостей працівниками «Архібуд 1» у технічний паспорт щодо наявності об’єкта нерухомого майна у Трускавці. Кримінальне провадження, яке стосується права власності на Бандери, 31, також зареєстрували трускавецькі правоохоронці.

Тому безпідставні вимоги Андрія Кульчинського вважаємо тиском на свободу слова! Такі випади місцевої влади є абсолютно неприпустимими, адже свідчать про порушення демократії та авторитарні тенденції! А оптимізму додає те, що розслідування «Джерел Трускавця» уже дало результат.

Окрім міського голови Андрія Кульчинського з редакцією також позиваються місцеві депутати від «Свободи» Юрій Наконечний та Богдан Габшій, які стверджують, що є непричетними до рейдерської схеми. І припущення журналістів щодо їхньої участі у її напрацюванні й впровадженні не відповідає дійсності.

Однак їхня версія малопереконлива! Зазначимо, що після оприлюднення статті директор «Нових технологій девелопмент» Віктор Дудзяк публічно заявив, що скористається законним способом встановлення істини у цій справі, маючи на увазі оскарження у суді. Але позов подав не цей пан, він взагалі не спростовував жодного факту, викладеного у розслідуванні. А депутати, які начебто не мають до підприємства й рейдерства стосунку. До того ж, очевидно, позивачі узгодили свої дії з мером, бо подали позови майже одночасно. «Спалилися» хлопці?

Ольга КУЦ

Социальные комментарии Cackle