24.05.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Волонтери наполягають, у депутатів – руки не доходять! Трускавець очікує на прийняття правил утримання домашніх улюбленців

Волонтери наполягають, у депутатів – руки не доходять! Трускавець очікує на прийняття правил утримання домашніх улюбленців

У Трускавці ніяк не затвердять міську програму правил утримання та поводження з домашніми тваринами. Ще з минулого року волонтери ГО «Мокрий ніс» та працівники стерилізаційного пункту, що діє на базі КП «Парк курортний», апелюють до влади із цілком нагальним питанням – затвердити правила утримання чотирилапих домашніх улюбленців у курортному місті. За словами активістів, такі б правили посилили відповідальність господарів за утримання своїх домашніх тварин, змушували б власників стерилізувати своїх собак та нести відповідальність за народження нового потомства. Відтак програма зменшила б в рази собачу безпритульність у курорті – оскільки доволі часто безпритульними тваринами стають саме ті собаки, від яких безсердечно відмовилися господарі. За словами волонтерів – цивілізованих норм утримання тварин та штрафів за їхні порушення давно дотримуються в усіх європейських містах, а особливо коли мова іде про міста-курорти. Та от те, що в Європі успішно діє, до Трускавця ніяк не прийде. Уся річ у тому, що з сесії до сесії депутати те і роблять, що відкладають розгляд, а відтак затвердження важливої міської програми у різний спосіб: то ставлять це питання останнім у порядку денному, а до кінця сесії розходиться кворум, то взагалі забувають внести цей пункт у порядок денний. Уся надія активістів міста на 31 травня. Цього дня має відбутися чергове пленарне засідання Трускавецької міської ради, де, ймовірно, у депутатів нарешті дійдуть руки до розгляду актуального питання.

За словами Наталії Пуртак, керівника ГО «Мокрий ніс», у міській програмі з правил утримання чотирилапих тварин, яку пропонують прийняти, виписані прості, однак дієві механізми, які мають допомогти місту побороти собачу безпритульність та систематизувати в єдину базу інформацію щодо домашніх тварин. За правилами, усі домашні чотирилапі улюбленці, що утримуються фізичними і юридичними особами на території оздоровниці, мають бути зареєстровані в електронному міському реєстрі. Власник зареєстрованої собаки отримує жетон із номером, який має чіпляти на ошийник свого собаки під час вигулу. Правилами забороняється вигул чотирипалих без ошийника. Тварина, що ходить вулицями без жетона із номерним знаком, вважатиметься незареєстрованою. Відтак її буде заборонено дарувати чи продавати іншим господарям. Реєструвати собаку потрібно впродовж 10 днів з моменту її придбання. Для цього із твариною слід прийти у стерилізаційний пункт міста, що розташований на території КП «Парк курортний». У разі втрати номерного індивідуального реєстраційного знаку тварини, зміни її власника або ж місця його проживання, обов’язково проводиться  перереєстрація такої тварини.

У програмі також чітко виписані вимоги щодо вигулу та пересування із домашніми улюбленцями містом чи у громадському транспорті. Тож у місцях масового скупчення людей, а також в автобусах, господарі повинні тримати собак на поводку, а деякі породи у наморднику, маленькі ж собачки – на руках у власника.

Перехід проїжджих частин із псами передбачає, що власник має тримати собаку на короткому поводку, щоб уникнути дорожньо-транспортних пригод , чи травмування тварин. Окрім цього, усі господарі чотирилапих улюбленців зобов’язані прибирати за своєю твариною екскременти на будь-якій території міста, включаючи територію під’їздів, сходових кліток, ліфтів, а також доріжок, тротуарів та газонів.

Також за правилами, якщо домашня тварина сама гулятиме містом без свого жетону із номером та буде зловлена працівниками стерилізаційного пункту – то забрати таку собаку господарю коштуватиме грошей.

Як наголошують громадські активісти, окрім затвердження програми із утримання домашніх тварин, Трускавцю паралельно слід всерйоз замислитися над покращенням умов в пункті перетримки безпритульних тварин, а також пробувати зреалізувати проект відкриття місцевого притулку, у якому б усі охочі могли оглянути бездомних тварин та стати для них новими господарями.

Ірина Романова

Социальные комментарии Cackle