20.05.2017 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Вишиванки з Трускавця помандрували на Схід: там їх одягнуть діти на останній дзвоник

Вишиванки з Трускавця помандрували на Схід: там їх одягнуть діти на останній дзвоник

Із Заходу на Схід - 37 вишиванок із Трускавця цими днями відправили на Луганщину до тамтешніх школярів. Безпрецедентну акцію «Подаруй вишиванку дитині зі Сходу» започаткувала переселенка із Луганська, яка котрий рік поспіль мешкає у Трускавці, ініціативна громадська активістка  Діна Вайлд. За словами жінки, через таку  акцію  прагнула зреалізувати  мрію - зібрати стільки вишиванок, щоб у них на останній дзвоник можна було одягнути школярів із Станиці Луганської.

- Мені дуже імпонує традиція одягати вишиванки на свята та визначні події . На Західній Україні людей у вишиванках можна зустріти часто – тут їх одягають до церкви, на хрестини, весілля та інші важливі для сім’ї урочистості. На наших східних теренах ж вдягати вишиванку на свята почали ледь не із початком  військових дій у зоні АТО. Це були  свідомі прояви того, що ми українці  і рідні прадідівські традиції мешканцям Донбасу теж не чужі, - переконує  організаторка.

За словами Діни Вайлд, її земляки вже збирали вишиванки по Україні для юних мешканців Сходу, однак їх виявилося недостатньо, щоб вдягти усіх дітей. Тому Діна Вайлд вирішила продовжити цю патріотичну місію. Жінка переконує, діти з Луганщини неймовірно радіють таким  подарункам і коли вдягають вишивані сорочки, переповнюються гордістю за те, що вони українці, - наголошує Діна.

- Тут, на Заході України, практично кожна дитина має вишивану сорочку. Однак , діти ростуть так швидко і вишиванки стають замалими.Тому  в батьків зберігається  чимало таких  вишиваних сорочечок в пречудовому стані. Тож подарувати цим  вишиванкам  друге життя та презентувати   їх  дітям із Схід, які їх ще не мають, як на мене, поєднання двох добрих справ одночасно, - наголошує Діна Вайлд.

Зреалізувати мрію організаторки акціє зголосилося чимало добрих людей, як з Трускавця так і Дрогобича: Галина Шиманська, Леся Дідик, Оксана Рудавська, Галина Жубіль та учні місцевих шкіл. Діна Вайлд запевняє – декілька вишиванок школярам зі Сходу передали учні з Івано-Франківська та Львова, які через соціальні мережі дізналися про благочинну акцію. Відтак відправивши цими днями близько 40 вишиванок на Схід, жінка поділилася приємною звісткою - отримала чудовий подарунок 18 травня (у День Вишиванки ) від школярів трускавецької школи-гімназії – діти зібрали та урочисто передали їй  ще 7 національних сорочок.

Тож акції суджено і далі жити. Збір вишиваних сорочок  Діна Вайлд продовжує, оскільки по завершенню останнього дзвоника та літніх канікул – йтиме перше вересня. І на це свято знань активістка мріє одягти ще більше луганчан у патріотичні однострої.

Хто мріє долучитися до доброї справи має – може звернутися до п. Діною за номером телефону -  098 41 40 464.

Наталя Зелена 

Социальные комментарии Cackle