14.11.2016 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

«Уникніть вихід з хати без потреби» або допоможи собі сам!

«Уникніть вихід з хати без потреби» або допоможи собі сам!

Програма від трускавецької «Самопомочі», як протидіяти сніговому колапсу у місті-курорті

Влада курортного Трускавця з тріском провалила іспит на здатність професійно діяти в екстремальних ситуаціях. Про наближення снігових заметілей у вихідні дні завчасно інформували усі інформагентства та метереологічні станції. Та от у Трускавці посадовці, мабуть, вірили в те, що їх лихо просто омине. У неділю зранку, 13 листопада, на мешканців курорту чекав справжнісінький колапс – вийти із осель люди не могли. Дороги міста були щедро присипані снігом, тротуари загубилися під ним, міжбудинкові території теж потопали під сніговою ковдрою. Соціальні мережі миттєво «вибухнули» людським обуренням: а чи знає влада курорту взагалі, що прийшла зима?! Трускавчани, не жаліючи барв, сигналізували про небезпеку на  вулицях рідного міста: «ми сьогодні ледве відкопали машину, проїхали 50 м. і знов загрузли і це дорога до лікарні, а пішоходи взагалі по дорозі ходять, бо йти їм ніде», «ніхто нічого не робить – ні в парку, ні на дорогах, де ті снігоприбиральні машини?!», «я бачу це буде та сама ситуація з прибиранням снігу, як було з включенням опалення в школах і садках. Через тиждень дороги почистять, якщо знов нічого не поламається. Забувають, що сани треба літом готувати!», «шкода, що влада не знала про сніг – виходить, що попереджали тільки людей», «з року в рік одне й те саме … причин до пояснень знайдуть багато, не сумнівайтесь. Від мегаграндіозного природного явища до вини папєредників, - таких невдоволених повідомлень більше сотні назбиралося за один день на сторінці мера Трускавця пана Кульчинського у Фейсбук.

Найбільше люди скаржилися на заметені дороги на вулиці Лисенка, Крушельницької, Мазепи , біля готелю «Ріксос», біля «Вишеньки» та поблизу дельфінарію. Рух водіїв по засніжених дорогах, покриття яких утрамбовували самі ж водії власними автівками, ускладнювало ще й те, що пішоходи були вимушені пересуватися  по проїжджій частині, оскільки ознак тротуарів по місту просто не видно. Нищівна критика зі сторони мешканців Трускавця у влади міста традиційно викликала агресію: спочатку пан мер поінформував містян соціальні мережі, що місто чиститься, бо начебто працює 6 одиниць техніки, та й він особисто зі своїм профільним заступником паном Балицьким теж курсує трускавецькими дорогами. Коли ж трускавчани почали засипати владоможця запитаннями , де ті снігоочисні машини , бо бачать на вулицях курорту лише 2 трактори – мер почав запрошувати людей зайти до нього в кабінет та через монітори комп’ютера оглянути ситуацію із прибиранням у місті. Отак, виявляється, не покидаючи м’якого крісла, мер віртуально їздив засніженим Трускавцем. Сміх та й годі!

Ситуація із першими завчасними  снігопадами у Трускавці не була б такою плачевною, якби до неї не тільки заздалегідь підготувалися , а ще й вклали кошти у снігоочисну техніку, якої місту, як виявилося, вкрай бракує. Та от менеджерські підходи трускавецьких очільників не такі далекоглядні - посадовці міста, не дивлячись на цьогорічні мільйонні надходження до бюджету, гроші скеровують на скульптури у парку, дитячі майданчики, які хочуть ставити зимою (!?), роблять мільйонні вливання у напівприватну структуру - водоканал. Натомість про закупівлю нової снігоочисної техніки для міста згадали лише тиждень тому. Тож, складається враження, у курорті європейського значення Трускавці надію покладають на людський ресурс та металічні шуфлі, якими чистять вулиці працівники «Парку курортного»!

На додачу до всього з легкої руки чинного пана мера у сусіднє місто Стрий минулого року відійшла машина-порохотяг, до функцій якої входило посипання міста піском та очистка. Цю машину потрібно було викупити з застави, проте депутати минулої каденції на чолі з Кульчинським зумисне не голосували за виділення коштів з бюджету. Стрий купив порохотяг практично за безцінь – 250 тис. грн., а Трускавець лишився біля розбитого корита.

Вкрай незадовільною у дні, коли трускавчани потребували максимальної інформації щодо дій в екстремальній ситуації, виявилася і робота інформаційного відділу Трускавецької міськради - жодного повідомлення на сайті про те, які саме вулиці і коли чиститимуть від снігу, куди звертатися, у разі необхідності, у якому режимі працюватимуть дошкільні на навчальні заклади з початку тижня тощо. На сторінках у соцмережах заступників та депутатів міськради – також ідилія: фото білочок та котиків, анонси фільмів та музичних хітів. А чого вартує порада чиновниці міськради, депутатки від «Самопомочі», озвучена ламаною українською мовою у соцмережах : «Уникніть вихід з хати без потреби!».

Натомість зразковою у цьому плані виявилася оперативність працівників прес-служби сусіднього Дрогобича – у вихідні дні вони активно інформували містян про рішення та дії комунальників міста. Хочемо надолужити цю прогалину - оприлюднюємо телефон профільного заступники з питань житлово-комунального господарства Трускавецької міськради Олексія Балицького – 097-98-63-090. У випадку не реагування чиновника – пропонуємо трускавчанам  звертатися у Департамент УЖГК і Б ЛОДА за номером: (0322) 275-42-68. Ця структура моніторить ситуацію в області, об’єктивна інформація з міст – буде в тему. Адже, якщо в облдержадміністрації послуговуються лише вигадками трускавецького мера Кульчинського, який сьогодні на оперативній нараді бадьоро заявив, що ситуація у місті-курорті – стабільна, це при тому, що не дотримується графік руху міського транспорту, ледь розчищені лише магістральні вулиці, а всі інші нагадують армагеддон, - то Трускавець є класичним прикладом міста кривих дзеркал. У якому міський голова, висуванець від «Самопомочі», втілює у життя головний меседж цієї одіозної партії «Допоможи собі сам».

Вікторія Утрин


скрыни1.jpgскріни2.jpgскріни4.jpgскріни5.jpgскріни3.jpg

Социальные комментарии Cackle