13.02.2019 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

У Трускавці є свій Штірліц! Заступник трускавецького мера засекретив інформацію прокуратури

У Трускавці є свій Штірліц! Заступник трускавецького мера засекретив інформацію прокуратури

Трускавецькі чиновники у вигадуванні «зачіпок», які б унеможливили надання відповіді на запитувану інформацію, схоже, вирішила вдатися до шпигуноманії. Очевидно, що слава відомого радянського розвідника не дає спокою.

Однак про все за порядком.

Під час сесійного засідання Трускавецької міськради, яке відбулося 31 січня, про діяльність Дрогобицької місцевої прокуратури прозвітував її керівник Юрій Малахівський.

Прокурор оприлюднив цифри, повідомив про стан злочинності у регіоні, розкриття кримінальних правопорушень, наголосив на необхідності співпраці місцевої прокуратури з правоохоронними органами й владою міста. Інформацію озвучив доволі лаконічно, а повний текст звіту надав для ознайомлення міському голові Трускавця Андрію Кульчинському.

Наголошуємо, що звіт відбувався за присутності в залі депутатів, журналістів, трускавчан. Тобто інформація була відкритою і доступною для усіх. Однак Андрій Кульчинський того дня відмовив журналістам у наданні копії повного звіту прокуратури, вимагаючи подання запиту на інформацію.

«Джерела Трускавця» прохання мера не проігнорували - запити подали: один у міську раду, а інший – до Дрогобицької місцевої прокуратури. Прокуратура відреагувала швидко – за два дні ми отримали документ, про який запитували.

Натоміть міські чиновники, не маючи на те жодних повноважень, на звіт прокуратури наклади гриф «абсолютно секретно»! З відповіддю зволікали тиждень, однак, аби уникнути відповідальності, яка передбачена законом «Про доступ до публічної інформації», схитрували, надіславши аудіозапис виступу прокурора Юрія Малахівського на сесії міськради. Наголошуємо, що прокурор озвучив лише частину звіту, у запиті ми просили копію тексту!

Як з’ясувалося, схему ухилення від надання інформації розробив заступник трускавецького мера Олександр Ткаченко, який завірив відповідь. У такий спосіб чиновник безсоромно порушив право на інформацію, яка є відкритою, що прямо заборонено законом.

Спеціально для Олександра Ткаченка невеличний лікнеп - ненадання запитуваних документів/інформації є незаконним і має ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що потребує реагування з боку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Окрім цього, можливим є і притягнення державного службовця, який порушив право на доступ до публічної інформації, до кримінальної відповідальності. Так, статтею 367 Кримінального кодексу України встановлена відповідальність за службову недбалість.

Під службовою недбалістю розуміється невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них.

Таке враження, що ця стаття виписана саме під Олександра Ткаченка, який, як стверджують знаючі люди, вкрай рідко з’являється у робочому кабінеті. Заступник практично не бере участі у сесійних засіданнях, абсолютно не переймається тим, як впроваджується освітня реформа, хоча навчальні заклади міста - у його підпорядкуванні, неефективна промоція курорту – це також і його «досягнення». Одне слово, посадові обов’язки виконує, як мокре горить. Зате напрацьовує схеми …

Галина УЛИНЕЦЬ

Социальные комментарии Cackle