06.11.2017 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

У Трускавці стартували Дні профілактики цукрового діабету

У Трускавці стартували Дні профілактики цукрового діабету

До 13 листопада у Трускавці триває медична акція «Дні профілактики та раннього виявлення цукрового діабету». Це означає, що усі, кого хвилює стан власного здоров’я, мають можливість пройти безкоштовне обстеження на визначення рівня цукру в крові у поліклінічному відділенні оздоровниці. Як повідомила лікар-ендокринолог, завідувач місцевої поліклініки Ліліана Шалагіна, трускавчанам, які  виявлять бажання пройти обстеження, слід звернутися до свого дільничного або ж сімейного лікаря. У кабінетах цих медпрацівників є глюкометри, які допоможуть швидко з’ясувати, який рівень цукру у пацієнта.

- Якщо під час обстеження виявиться, що в когось з пацієнтів рівень цукру є перевищеним, тобто сягає показника понад 5,5 ммоль/літр, така особа проходитиме додаткове обстеження, або ж отримає скерування від лікаря на додаткові аналізи у нашу лабораторію, - зауважує пані Шалагіна.

Також медик додає – якщо останнім часом вас почали турбувати такі проблеми, як сухість в роті, часті сечовипускання, зменшення ваги тіла, хронічна втома,  повільне  зогоювання  ран, то вам слід якомога швидше звернутися до лікаря та здати кров на аналіз. Оскільки причиною цукрового діабету є високий вміст глюкози в крові, викликаний нестачею гормону інсуліну, який перестає вироблятися підшлунковою залозою (діабет 1 типу), або його вироблення порушена ( діабет II типу).

- Цукровий діабет входить у трійку найбільш поширених неінфекційних захворювань після серцево-судинної та онкологічної патологій. Чим раніше людина зверне увагу на сигнали, які можуть вказувати на розвиток у нього цукрового діабету, тим більше шансів зупинити хворобу або, принаймні, взяти її під контроль, щоб уникнути смертельно небезпечних наслідків, - переконує пані Шалагіна.

Ліліана Шалагіна запевняє: щорічно тільки у курортному місті під час акції «Дні профілактики цукрового діабету» вперше цю недугу виявляють у  40-50 осіб. Загалом на Львівщині станом на 1 жовтня цього року налічується 65 тисяч хворих на цю недугу.

Наталя Зелена 

Социальные комментарии Cackle