30.09.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

У Трускавці розірвали договір з фірмою, яка мала провести освітлення на вул. Сагайдачного

У Трускавці розірвали договір з фірмою, яка мала провести освітлення на вул. Сагайдачного

Через зволікання чиновників місто втратило час і кошти!

Рік тому Управління житлово-комунального господарства Трускавецької міськради за результатами тендеру уклало угоду з ТзОВ «Будівельна компанія «Інтерсіті» для проведення реконструкції мереж освітлення на вул. Сагайдачного. Фірма зобов’язувалася встановити нові електричні опори та змонтувати світлодіодні світильники, прокласти підземну кабельну лінію -загалом вартість проекту становила понад 2,3 млн грн.

Роботи стартували ще торік у жовтні: на тротуарах вулиці Сагайдачного були викопані траншеї, протяжністю понад 2 км, для прокладання електричного кабелю. І практично на цьому зупинилися.Усю зиму тротуари так і були розриті, траншеї не засипалися, прокладений де-не-де кабель частково викрали зловмисники. Мешканці вулиці обурювалися незручностями, які спричиняла бездіяльність підприємства.

Тоді ж «Джерела Трускавця» вирішили дослідити репутацію фірми, якій трускавецькі посадовці довірили освоювати чималу суму коштів. Проаналізувавши тендер Управління ЖКГ і Б, у якому ТзОВ «БК «Інтерсіті» здобула перемогу, з’ясували , що це було перше серйозне державне замовлення, отримане цим товариством. Підприємство створене наприкінці 2016 року зі статутним капіталом в 1 тис. грн, - про це свідчили дані з аналітичної системи YouControl. Кінцевий власник зареєстрований у Вінниці, а фірма - у Києві на вул. Чигоріна, будинок 49, приміщення 82, офіс 6. І ось тут чекав перший «сюрприз» - як з’ясувалося, за цією ж адресою прописані ще понад 20 фірм-клонів (!) з різними власниками й директорами.

А документальне підтвердження досвіду виконання договору, аналогічного до отриманого у Трускавці, «Інтерсіті» надали два приватні підприємства з Вінниччини. Директор одного з них, який запевнив, що роботи на його замовлення фірма виконала швидко й у повному обсязі, виявився пов'язаний з «Інтерсіті». Одне з його підприємств також зареєстроване за вже відомою адресою: Київ, вул. Чигоріна, будинок 49, приміщення 82! Це так зване віртуальне тендерне гніздо фірм-клонів з однаковими контактними даними та пропискою.Тобто сумніви у доброчесності репутації підприємства мали б виникати уже на цьому етапі.

Насторожував і той факт, що новостворене підприємство, яке не встигло зарекомендувати себе на ринку, одержало торік державних замовлень на понад 24 млн. грн. Більшу частину з них - від Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження Луганської ОДА. Ці підряди «Інтерсіті» здобуло без жодної конкуренції - за процедурою звітування, що також було ознакою корупційної складової.

св1.jpg

Підсумовуючи зібрані факти, журналісти «Джерел Трускавця» дійшли висновку: перемогу у тендері з реконструкції мереж освітлення на вул. Сагайдачного у Трускавці здобула недобросовісна компанія. Беручи участь у конкурсі, «Інтерсіті» вдалася до застосування корупційних схем, як-от: виставлення фальшивих пропозицій, подання сфальсифікованих довідок. Внаслідок таких дій конкуренція звелася до нуля, і більш доброчесні компанії не змогли перемогти.

Відповідальність за такий стан прав несуть профільний заступник міського голови Трускавця Олексій Балицький й Управління ЖКГ і Б Трускавецької міської ради, яке обрало переможцем торгів підприємство, що не мало досвіду роботи й не надало підтвердження виконаних раніше бюджетних замовлень. У статті «Фальшиві підписи й фірми-клони: у Трускавці понад 2 мільйони з бюджету освоює підприємство з сумнівною репутацією», яка була опублікована у січні 2018 року, журналісти були категоричними: «Неспроможне «БК «Інтерсіті» виконати умови тендеру? Отже, трускавецьким чиновникам не варто зволікати з розірванням договору й оголошенням закупівлі повторно»!

Однак трускавецькі посадовці лише руками розводили, мовляв, а що ми можемо вдіяти. І, не дивлячись на те, що ТзОВ «БК «Інтерсіті» працювало, як мокре горить, договір з підприємством не розривали.

- Було бажання анулювати укладену угоду й оголосити новий тендер, - оправдовувався заступник міського голови Трускавця з питань житлово-комунального господарства Олексій Балицький. Але доводиться зважати на «плюси» й «мінуси» – втратимо в часі.

Посадовець неодноразово запевняв, що реконструкція освітлення на вул. Сагайдачного буде здійснена найближчим часом. Але щоразу терміни виконання робіт не дотримувалися! Що однак не завадило Управлінню ЖКГ і Б заплатити фірмі згідно актів виконаних робіт у 2017 р. понад 500 тис грн, цього ж року товариство «напрацювало» взагалі на мільйон!

А у червні стало відомо, що що «Інтерсіті» є фігурантом досудового розслідування у кримінальному провадженні, відкритому Військовою прокуратурою сил антитерористичної операції. Досліджуються обставини щодо можливого вчинення службовими особами бюджетних установ Луганської області упродовж 2016-2018 року дій, направлених на незаконне заволодіння майном - грошовими коштами державного бюджету України, виділеного на потреби Луганської області.

Однак навіть з огляду на інформацію про кримінальне провадження трускавецькі чиновники не наважувалися на рішучий крок, хоча роботи й далі не виконувалися.

Договір з ТзОВ «БК «Інтерсіті» розірвали лише 8 вересня, вказавши причину: порушення підрядником умов. За словами начальника Управління житлово-комунального господарства і будівництва Сергія Максимича, у проектно-кошторисну документацію будуть вноситися зміни, оскільки за цей період зросла вартість робіт і матеріалів. Конкурс з реконструкції освітлення на вул. Сагайдачного у Трускавці оголосять повторно.

Як кажуть, за що боролися – на те і напоролись! Безвідповідальність і зволікання чиновників з рішенням про відсторонення від робіт недобросовісного виконавця призвели до додаткових видатків з бюджету. Місто втратило час і кошти. Хто за це відповість?

Ольга КУЦ

св3.jpg

Социальные комментарии Cackle