20.08.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Торговельний центр, будівництво якого планується у парку Трускавця, відноситься до об’єктів підвищеної екологічної небезпеки

Торговельний центр, будівництво якого планується у парку Трускавця, відноситься до об’єктів підвищеної екологічної небезпеки

Про це повідомив проектувальник реконструкції приміщення на вул. Торосевича, 8 у заяві про наміри, опублікованій на шпальтах «Джерел Трускавця». Замовником робіт є приватне підприємство «Квітка Полонини», де директором Віктор Возняк.

Як з’ясувалося з документу, новий комплекс зможе одночасно обслуговувати 627 осіб, у ньому передбачається влаштувати: підприємства торгівлі із загальною площею 2522,53 м²; підприємства харчування загальною місткістю на 195 місць; апарт-готель на 31 номерів; дахову газову котельню теплопродуктивністю 159,4 кт. А згідно п.1 «Устаткування для виробництва електроенергії, пари і гарячої води тепловою потужністю 200 кВт і більше з використанням органічного палива», переліку затвердженого постановою КМУ за № 808 від 2013 р., проектований об’єкт відноситься до видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Викиди в атмосферне повітря димових газів від газових котлів власної котельні торговельно-готельного центру на Торосевича,8 міститимуть забруднюючі речовини - оксиди азоту, оксид вуглецю та парникові гази (метан, діоксид вуглецю). Однак, як стверджує проектант, перевищень нормативних значень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі та утворення зони забруднення у районі розташування комплексу не очікується.

Об’єкт планують підключити до міських газових та електричних мереж, системи водопостачання. У заяві про наміри не вказано на наявність місць для паркування автомобілів. Зате наголошуються на тому, що соціально-економічна необхідність планової діяльності полягає у задоволенні потреб місцевого населення в продовольчих та промислових товарах, створення нових робочих місць, що сприятиме збільшенню зайнятості місцевого населення.

Процедура оприлюднення заяви про наміри передбачає участь громадськості в обговоренні проекту будівництва. Трускавчани з питаннями та пропозиціями повинні звернутися протягом 30 днів в органи місцевого самоврядування за адресою: м. Трускавець, вул.Бориславська,2; тел.: 5-14-49; 6-77-01 (факс). Елетронна пошта: tmr@ukr.net. Пропозиції у письмовому вигляді подавати у відділ організаційного забезпечення діяльності виконкому (тел.т5-12-54, головний спеціаліст зі звернень громадян Кравець Галина Михайлівна).

Закликаємо трускавчан не бути байдужими і активно проявити свою позицію щодо будівництва комплексу, який є загрозою збереженню мінеральних джерел курорту: частина земельної ділянки, на яку була накладена заборона депутатами міськради, знаходиться у зоні санітарної охорони мінеральних джерел, будівництво межує з парком – пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. А отже проект мав би проходити процедуру оцінки впливу на довкілля з проведенням громадських слухань відповідно до ЗУ «Про оцінку впливу на довкілля».

Ольга КУЦ

Наша довідка. Замовником робіт з реконструкції нежитлової будівлі на вул. Торосевича, 8 під заклад громадського харчування, торгівлі та готельного комплексу є приватне підприємство «Квітка Полонини».

У 2008 році «Квітка Полонини» придбала дієтичну їдальню площею 1215 кв м у м. Трускавець на вул. Торосевича, 8. У 2013 році підприємство за рішенням сесії місцевої міськради придбало ділянку під будівлею площею 0,25 га. Причому, депутати заборонили забудовувати територію площею 0,05 га зі сторони, що примикає до межі першої зони санітарної охорони мінеральних джерел.

Співвласником ПП «Квітка Полонини» є Віктор Возняк. На місцевих виборах 2015 року він доклав багато зусиль для перемоги свого давнього товариша Андрія Кульчинського. Медійні ресурси Возняка «Алсет» та «Твоє радіо» піарили виключно цього кандидата.

У жовтні 2017 р. «Квітка Полонини» звернулася до відділу містобудування та архітектури міськради із заявою про надання містобудівних умов та обмежень для реконструкції їдальні. Однак фірма отримало відмову через наявність обмеження щодо будівництва, яке планувалося на частині земельної ділянки, що межує з першою санітарною зоною охорони мінеральних джерел.

У листопаді на розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява від ПП «Квітка Полонини» до Трускавецької міської ради про визнання недійсним пункту рішення сесії, ухваленого у 2013 р., та частини договору купівлі-продажу землі щодо обмежень на частину ділянки.

Суд позов задовольнив. Міськрада апеляційне оскарження не подавала. Тож 22 січня управління архітектури видало містобудівні умови та обмеження для реконструкції будівлі на вул. Торосевича, 8 під заклад громадського харчування, торгівлі та готельного комплексу.

У березні міська влада мала намір надати дозвіл на заїзд до будмайданчика через головну паркову алею – бульвар Торосевича, відповідне рішення було винесене на розгляд виконавчого комітету. Однак завдячуючи участі підприємців та громадських активістів голосування за його ухвалення було провалене!

Социальные комментарии Cackle