03.05.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Таємниці Гошівської гори

Гошівська гора – одна з найвищих гір на території Трускавця, що дарує мешканцям та відпочивальникам чудову нагоду оглянути місто з висоти пташиного польоту. Знаходиться вона у кінці вулиці Лесі Українки, спускаючись своїм схилом до залізничного вокзалу. А підноситься у всій своїй величі на 384 м. (вище 200 м., тому саме гоpа – авт.)зі сторони футбольного стадіону, оскільки, під час будівництва залізниці та вокзалу, її частково розкопали.

Однак ані мешканці, ані їх будинки, що полонили її верхівку, ані порослий чагарниками схил не видасть таємниць, прихованих завісою віків.

гора.jpg

Вид з Гошівської гори, 1854 р.

Археологія засвідчує, що на території даної гори вирувало життя з давніх-давен. Так, історик В. Умнов, оглядаючи її схил, виявив тут крем’яні знаряддя праці, датовані періодом від кам’яного віку (близько 1 млн. р. до н. е. – IV тисячоліття до н. е.) до мідно-кам`яного віку V—ІII тис. до н. е.). Працівники музею історії Трускавця ідентифікували їх, як залишки ножа та серпа. Більше того, на думку  археолога А. Петрика, на цьому місці в давнину  знаходилося  язичницьке капище.

З плином часу гора багатіла лиш розмаїттям своїх назв: «Яцкова гора», «Ґлорієтта» та зараз відома – «Гошівська гора». Як оповідає одна із тутешніх легенд, першого її власника звали Яцком. Він, будучи азартною людиною, не завжди вмів вчасно зупинитися. І одного разу таки програв у карти землі, що на горі, лихварям. Звідти й бере початок перша назва.

Знаний уродженець Трускавця, отець О. Пристай, описував у своїх мемуарах «З Трускавця у світ хмародерів» альтану на колонах, що колись увінчувала верхівку Яцкової гори, призначену для огляду панорами курорту. Цікаво, що, згідно західноєвропейської традиції, такі колонні павільйони називали ґлорієттами. Це найменування настільки вкорінилося у пам’яті трускавчан, що стало позначати цю місцевість на мапах ХІХ ст.

Релігійність завжди була невід’ємною рисою менталітету тутешніх жителів, на що вказує кількість храмів у всі віхи суспільного життя згаданого населеного пункту. Зокрема, один з дослідників – Літописець В`ячеслав – вважає, що колись на Гошівській горі також знаходилася церква. Тому й не дивно, що саме ця гора стала тим сакральним місцем, де, вочевидь, збиралися віряни-паломники, формуючи колони на прощі до Гошівського монастиря, щоб помолитися до Гошівської чудотворної ікони Божої Матері.

Про оcобливicть цiєї місцевостi свідчить і знамення. Так, ще у 2013 p.,на корі одного зi стовбурів дерев, з’явилася 80-сантиметрова мітка видовженої форми. Очевидці заговорили пpо з’явлення обpазу Пресвятої Богоpодицi. Хоча, звісно, ця подiя викликала неоднозначне ставлення.

Зараз на горі з ініціативи підприємця І. Кісака та ГО «Довіра» зводиться статуя Ісуса Христа – це зменшена копія бразильської скульптури Христа-Спасителя. Її висота (разом з постаментом) сягає 12 м.

Сьогодення диктує нові реалії життя, де домінує матеріальне над духовним. Однак місцева топоніміка виступає тим світлим дороговказом, який не дасть заблукати у пітьмі століть. Адже кожні гора, урочище, ліс, джерело і надалі зберігають свою потаємну спадщину, що криється у їх назвах.

Богдан Воронко


Социальные комментарии Cackle