31.01.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Робота є - було б бажання працювати!

Робота є - було б бажання працювати!

Однією з найгостріших соціально-економічних проблем українського суспільства продовжує бути безробіття. Як стверджують дані Державної служби статистики, станом на липень 2017 року в Україні було офіційно зареєстровано 319 тис. 900 безробітних, із них допомогу отримували понад 256 тис. осіб. Однак це лишень офіційні дані. Як допомогти тим, хто хоче працювати, проте не може знайти собі місця праці. У трускавецькому центрі зайнятості переконують – робота є, було б бажання працювати. За твердженнями фахівців центру зайнятості оздоровниці – сьогодні актуальних вакансій на ринку праці у курортному місті є понад 135. Звісно, не всі із них підходять непрацюючим. Тож на допомогу приходять профорієнтаційні навчання, ярмарки вакансій, семінари та програми із підтримки власного бізнесу. Як зазначає директор Трускавецького міського центру зайнятості Маргарита Роман, станом на 1 січня 2018 року клієнтами служби зайнятості в оздоровниці є 566 осіб, тоді як за аналогічний період минулого року безробітних було на 45 осіб менше. Загалом за 2017 рік послугами центру зайнятості скористалися 1 946 людей, у 2016 році тут допомогу надали 1606 особам.

- У минулому році ринок вакансій у нашому центрі нараховував 1 296 актуальних робочих місць  від 238 роботодавців. Станом на 1 січня цього  року актуальними залишилися 135 вакансій, - наголошує Маргарита Роман.

За переконаннями керівника міського центру зайнятості, попит у курортному місті мають професії, пов’язані із сферою обслуговування та медициною. Таку вимогу диктує специфіка курорт. Зокрема серед затребуваних роботодавцями є професії адміністратора, молодшої медичної  сестри, покоївки, офіціантів, кухарів, продавців продовольчих та непродовольчих товарів, прибиральників службових приміщень, кухонні  працівники.

Що стосується працевлаштування безробітних, то за статистикою Трускавецького центру зайнятості, у 2017 році у курорті  вдалося влаштувати на роботу 1 018 осіб (у 2016 р. було працевлаштовано 748 осіб), профнавчання пройшли 94 безробітних. Професійне навчання безробітних проводять на замовлення роботодавців, тож є практично стовідсоткова гарантія, що людина буде працевлаштована по його завершенні. Корисними та затребуваними серед непрацюючих є і семінари спрямовані на адаптацію до вимог ринку праці, серед яких  «Написання резюме», «Співбесіда із роботодавцем», «Використання джерел інформації про вакансії». Окрім цього, ЦЗ особливу увагу приділяє підвищенню  кваліфікації безробітних, серед яких і курси цільового призначення для започаткування власної підприємницької діяльності.  Кошти для започаткування власної справи минулого року у Трускавці отримали 4 особи, серед яких 1 учасник бойових дій. Проведено 12 семінарів з орієнтації на підприємницьку діяльність. 

Щоб інформувати безробітних про зміни на ринку праці, ЦЗ періодично організовує інформаційні  семінари: “Молодь на ринку праці”, “Гендерні питання”, “Жінка і праця”, “Презентація послуг з професійного навчання”, “Попередження нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми” та ряд інших. Для переселенців із зони бойових дій та учасників АТО у Трускавці проводять семінари за участю представників БФ «Карітас» та місцевого бюро правової допомоги.

Особливу увагу у Трускавецькому центрі зайнятості приділяють і людям з інвалідністю. У минулому році за допомогою в  працевлаштуванні тут звернулася 31 особа. Усього надавались послуги 41 особі з особливими потребами. За скеруванням служби зайнятості – 16 осіб вдалося працевлаштувати.

Наталя Зелена

-------------------

Зі свіжими вакансіями можна ознайомитись тут


Социальные комментарии Cackle