16.04.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Реформа стартувала– у Трускавці особистого лікаря уже обрали понад 500 городян

Реформа стартувала– у Трускавці особистого лікаря уже обрали понад 500 городян

З 2 квітня в Україні стартувала кампанія з вибору сімейного лікаря. Укладання декларацій між пацієнтами та медиками первинної ланки допомоги – одна із умов широко анонсованої  МОЗ  медичної  реформи. Як звітують у Міністерстві – 350 тисяч українців  уже  зуміли обрали свого особистого ескулапа. Найбільше декларацій із сімейними медиками підписали в Києві – понад 76 тис. осіб, відтак активністю відзначається Харків, Мукачеве, Кривий Ріг та  Вінниця.

Що стосується курортного Трускавця, то як запевнив головний лікар Трускавецької міської лікарні Ігор Стасик, в оздоровниці за два тижні медичної кампанії 511 мешканців  уже  мають на руках підписані декларації із медиками, ще 33 угоди перебувають на стадії опрацювання. Ажіотажу трускавчан під дверима місцевих медиків не спостерігається, переконує головний медик курорту, усе відбувається поступово. Як додає завідувач відділення первинної медичної допомоги  в оздоровниці Леся Остапенко, ознайомитися із переліком сімейних лікарів, з якими у курортному місті є можливість підписати декларації,  можна у реєстратурі поліклініки, у сімейному відділенні (там вивішено відповідні списки із прізвищами та особистими даними медиків), а також  на сайті медичного закладу. Обирати трускавчани можуть із 14 сімейних лікарів. Що важливо – декларацію  можна підписувати, не прив’язуючись до місця реєстрації чи навіть проживання.

- Сьогодні в нашій державі створена Національна служба здоров’я України, з якою кожен лікувальний заклад  укладає  угоду і відповідно ця служба і буде оплачувати кошти за кожного пролікованого пацієнта на основі укладених  декларації. Таким чином на рівні держави хочуть провести паралель між заробітною платнею медиків та кількість вилікуваних людей, - пояснює медик.

Якщо вдатися до мови цифр, то за лікування кожного пацієнта з державного бюджету  медикам виділятимуть по 370 грн.,  а на дітей та людей похилого віку - вдвічі більше. Щоправда, один лікар може обслуговувати максимум 2 тисячі пацієнтів. Тож поквапитися із вибором особистого ескулапа таки слід. Для підписання декларації із обраним сімейним медиком слід прийти до нього в кабінет  та прихопити  із собою три важливі  речі – паспорт, або ж свідоцтво про народження дитини (до 14 років), ідентифікаційний код та мобільний телефон. Саме на номер вашого телефону  прийде смс -підтвердження для підписання декларації із медиком.

Головне завдання первинної ланки допомоги – профілактика та раннє виявлення недуг,  вакцинація згідно календаря щеплень, видача різноманітних довідок та листків непрацездатності. Окрім цього саме ваш сімейний лікар має право скерувати своїх пацієнтів до спеціалістів вузького профілю, якщо без їхньої консультації на певному етапі лікування не обійтися.  

За словами завідувачки відділення первинної медичної допомоги міської лікарні  Лесі Остапенко, серед позитивних новацій медичної реформи – розширення прав лікарів. Відтепер  медик самостійно вирішує виїжджати йому на виклик до хворого, чи можна обійтися телефонною консультацією. До речі, за реформою така послуга від сімейного  лікаря  тепер стає офіційно можливою. Окрім цього змінюється шифр діагнозу хворіб пацієнта – вводиться так звана класифікація первинної медичної допомоги, яка сьогодні діє  у 40 країнах світу.  

Система медичних змін та термін підписання декларацій із медиками розраховані  на 2 роки – за цей час, медичну допомогу надаватимуть як хворим із підписаними деклараціями так і тим, хто ще лише обирає  сімейного  лікаря. Відтак з 2020 року, коли медична реформа повністю запрацює, пацієнти, що не підпишуть декларацій із лікарем первинної ланки, не зможуть отримувати безкоштовні медичні послуги, а купуватимуть їх. І що важливо – в будь-який момент ви маєте право укласти нову угоду із новим лікарем,  якщо розчарувалися у своєму попередньому виборі.

Наталія Зелена 

Социальные комментарии Cackle