02.03.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Рівні у прагненні бути освіченими: у Трускавці функціонуватиме інклюзивний клас

Інклюзивній освіті - бути в Трускавці. На останньому сесійному засіданні Трускавецької міської ради, яке відбулося у перший день весни, депутати дали зелене світло на введення 0,5 ставки асистента вчителя в НВК «СЗШ №2-гімназія». Як пояснив керівник відділу освіти Орест Лобик, такий крок необхідний, оскільки у курортному місті має зафункціонувати клас з інклюзивним напрямком навчання.

- До відділу освіти звернулася мати хлопчика з особливими потребами. Ця сім’я не перший рік мешкає у нашому курорті, а приїхала до нас із Миколаєва. Дитина перебуває на індивідуальному навчанні вдома. Однак батьки мають бажання щоб їхній син здобував освіту з своїми ровесниками за шкільною партою. Тобто прагнуть соціалізувати його. Інклюзивний метод освіти сьогодні є вимогою сучасної української освітньої системи, тому ми, звісно ж, підтримуємо прагнення батьків, аби дитина з особливими потребами відвідувала загальноосвітню школу міста. Сьогодні хлопчик має навчатися у 5 класі, - підкреслив Орест Лобик.

Завдання асистента вчителя полягатиме у сприянні освітнього процесу дитини з особливими потребами та активній допомозі такому учневі під час уроків у загальній школі. Як наголошує Орест Лобик, на навчання одного такого учня держава виділяє до 24 тис. грн. Ці кошти необхідні для закупівлі спеціального обладнання та техніки для облаштування належного процесу та підготовки місця для навчання учня. Зарплатню асистенту вчителя певний час буде виплачувати міський бюджет, опісля на це мають надходити кошти з державної субвенції. 

Додамо, інклюзивне навчання – навчання учнів або студентів із особливими потребами, яке передбачає їхнє долученння до загального освітнього середовища за місцем проживання. Інклюзивне навчання розглядають як альтернативу інтернатній системі (коли дітей з особливими потребами утримують та навчають окремо від інших дітей) та навчанню вдома.

Наталя Зелена

Социальные комментарии Cackle