20.01.2017 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Prozorro для «своїх»? Трускавецький відділ освіти вдається до хитрощів, аби обдурити систему держзакупівель

Prozorro для «своїх»? Трускавецький відділ освіти вдається до хитрощів, аби обдурити систему держзакупівель

З 1 серпня 2016 року система електронних торгів ProZorro, яка прийшла на зміну паперовим держтендерам, стала обов’язковою для органів місцевого самоврядування. Головне її досягнення — це збільшення конкуренції шляхом спрощення доступу бізнесу до тендерів, прозорості всіх процедур. Відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» тендери мають проводити за умови, якщо вартість предмета закупівлі товарів або послуг становить не менше 200 тис. гривень, а робіт — 1,5 млн. гривень.

Зрозуміло, що впровадження ProZorro зовсім не втішило держчиновників, які звикли наживатися на бюджетних закупівлях. Тому є чимало прикладів, коли замовники винаходять різні способи обійти систему та провести «своїх» підрядників.

Найпоширенішою пасткою є намагання заховати тендер, щоб потенційні учасники не змогли його знайти і подати свої пропозиції. Ну, а довірені постачальники, звичайно ж, про все дізнаються вчасно і абсолютно «випадково» стануть переможцями. Так можна зробити, коли сума замовлення не дотягує до 200 тис. гривень й відбуваються допорогові закупівлі. Ще один поширений спосіб провести тендер сумнівної прозорості — прописати у вимогах до учасників настільки дискримінаційні умови, що їм будуть відповідати лише 1-2 потенційних підрядників. Звичайно, за таких умов дуже зручно просувати до перемоги «своїх».

Як це не прикро констатувати: аби обдурити систему ProZorro до таких хитрощів  вдається й відділ освіти Трускавецької міської ради, очолюваний Орестом Лобиком. Ось приклад: 10 листопада минулого року відділ освіти оголосив про проведення допорогової закупівлі акустичної системи, сабвуферу та комутаційного кабелю. До участі у торгах зголосилося троє підприємців, пропозиція Сергія Ромашко з Києва, який запропонувавціну  93 915 тис. грн., була визнана електронною системою закупівель найбільш економічно вигідною. Проте, мабуть, такий результат не влаштовував очільника відділу освіти Ореста Лобика – торги було відмінено. Підставою для дискваліфікації переможця тендерний комітет назвав: подання учасником невідсканованих відомостей про себе, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців виданий більше місячної давності до моменту оголошення закупівлі, паспорт та довідка при присвоєння ідентифікаційного коду завантажена після закінчення терміну подання пропозицій електронних торгів тощо.

А згідно зі статтею 16 ЗУ «Про публічні закупівлі» замовник установлює один або декілька з таких кваліфікаційних критеріїв: наявність обладнання та матеріально-технічної бази; наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід; наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного договору. Відсутність документів, що не передбачені законодавством для учасників - юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб - підприємців, у складі тендерної пропозиції не може бути підставою для її відхилення замовником.

Без имени-2.jpg

Без имени-3.jpg

 

Також були відхилені пропозиції й інших учасників, а торги відмінено, бо іншого способу протягнути «потрібного» переможця не було. Адже у випадку дискваліфікації учасника, що запропонував найнижчу ціну, система автоматично визначає переможцем учасника з наступною за величиною ціновою пропозицією. Ним був Анатолій Шелковенко з Одеси, а Наталія Коновалова з Дрогобича, яка, як з’ясувалося згодом, й була «своєю», мала третю позицію.

Підприємця Шелковенко дискваліфікували через те, що у довідці про наявність досвіду він не вказав «кому постачався товар, місцезнаходження, телефон підприємства». Так сказано у протоколі тендерного комітету відділу освіти м. Трускавця. Сміх та й годі! Таке твердження не відповідає дійсності: подаємо нижче копію довідки підприємця Шелковенко, де зазначено назви організацій та номери договорів! Одне слово, шукали причіпку, порушуючи вимоги документу, який регулює допорогові закупівлі!

Без имени-4.jpg

Бо згідно наказу ДП «Зовнішньоторгвидав України» № 35 від 13. 04. 2016 виключними підставами дискваліфікації учасника торгів можуть бути:  пропозиція учасника, який запропонував найменшу ціну, не відповідає умовам закупівлі; учасник, який запропонував найменшу ціну, відмовився від підписання договору. Як бачимо, тендерний комітет під головуванням очільника відділу освіти Ореста Лобика цих вимог не дотримався!

Проведення тендеру на закупівлю акустичної системи та кабелю виставили повторно 24 листопада. Зголосилося двоє підприємців, які брали участь попереднього разу: Анатолій Шелковенко, який цього разу запропонував ціну 99 900 грн. та Наталія Коновалова з Дрогобича. Її пропозиція різнилася суттєво -  109 700 гривень. Але переможцем була визнана саме ця пані, яка у відомостях про напрямок своєї діяльності зазначила: продаж товарів широкого вжитку. 

11.jpg

Чому ж тендерний комітет відхилив пропозицію Анатолія Шелковенка, який  запропонував нижчу ціну, аніж Наталя Коновалова? Дізнатися неможливо, оскільки протокол тендерного комітету, оприлюднений наProzorro щодо цього рішення завантажений не в PDF, як попередні, а у незрозумілому форматі: усі намагання ознайомитися з ним натикаються на абракадабру з символів та цифр. У такому ж форматі виставлено й контракт та протокол рішення про переможця. Маємо усі підстави стверджувати, що це не є технічною помилкою, а зроблено зумисне, аби сховати кінці у воду. Ось у такий спосіб відділ освіти «протягнув» потрібного переможця, хоча він запропонував найвищу ціну. Мабуть, заклавши у неї й відкати для замовника. А якщо б у цих торгах переміг неугодний учасник з Києва, пропозиція якого - 93 915 грн., то економія бюджетних коштів склала б 15 785 тис. грн.! Сума чималенька – можна було б закупити підручники чи інше шкільне приладдя!

Ще один спосіб для замовників, які звикли до корупційних схем, привести в тендер лише «потрібних» підрядників - виділити для подання пропозицій короткий період часу. Звичайно ж, «свої» вчасно дізнаються про тендер і надішлють заявки на торги. А ось чужі можуть і не встигнути. Так було, коли відділ освіти 24 листопада торік після завершення робочого дня оголосив про купівлю мультимедійних комплексів та ноутбуків, вказавши кінцевий термін подання пропозицій – 1 грудня. Закупівля була допороговою -  до 200 тис. грн., переможцем ставАнатолій Суховерський з м. Миколаєва, що на Львівщині. Цей пан, судячи з поданої довідки, мав досвід співпраці з відділом освіти Миколаївської РДА, який у 2013-2016 роках очолював Орест Лобик. Як кажуть – коментарі зайві. Хочемо лише зазначити: якщо б освітянський тендерний комітет об’єднав закупівлю комп’ютерної техніки з придбанням акустичної системи та кабелю (вони виставлені на ProZorro в один день), то така пропозиція перевищила б поріг у 200 тис. гривень. І розглядалась би у відкритих торгах, де значно потужніша конкуренція цінових пропозицій учасників, а отже економія бюджетних коштів зростає в рази.

Без имени-6.jpg

ФОП Суховерський Довідково.jpg

Без имени-8.jpg

Що стосується відкритих торгів – то, оголосивши їх, вдаватися замовникам до маніпуляцій значно складніше, хоч вони й тут намагаються диктувати свої правила гри. Хочемо повідомити підприємцям важливу інформацію: міський відділ освіти Трускавецької міськради має намір закупити продукти для харчування дітей в закладах міста на загальну суму понад 4,2 млн. гривень! Частина лотів уже оголошена наProzorro 13 січня: йдеться про закупівлю яловичини на 663 тис. грн., курячого філе – 549 тис. грн., фруктових соків – 240 тис. грн., кисломолочного сира, молока, вершкового масла. Подання пропозицій триватиме до 30 січня.


Аби взяти участь у торгах необхідно зареєструватися у системі електронних закупівель Prozorro у якості учасника, вказавши, який саме профіль вас цікавить, набрати назву або ЄДРПОУ замовника й подати заявку. У нашому випадку це  відділ освіти Трускавецької міської ради  - ЄДРПОУ 02144513. Частина лотів, які не дотягують до 200 тис. грн., буде виставлена за кілька днів як допорогові закупівлі, інформація у випадку реєстрації на ресурсі Prozorro прийде на вказану підприємцями електронну адресу.Зголошуйтеся, є за що позмагатися – сума закупівлі серйозна!

Без имени-10.jpg

Зазначимо, що до участі у торгах учасникам слід ретельно готувати свої пропозиції, ознайомившись з інформацією про предмет закупівлі. Якщо є моменти, які незрозумілі - варто звернутися до замовника за поясненнями, контактний телефон завжди вказується.Якщо ж ви зробили все правильно, але замовник уклав договір з іншим учасником, пропозиція якого була об`єктивно гіршою – пишіть скаргу. Її треба подати до Антимонопольного комітету або ж звернутися умоніторинговий портал DoZorro. Це платформа, де кожен учасник системи  може дати зворотній зв’язок державному замовнику чи постачальнику, обговорити та оцінити умови конкретної закупівлі, проаналізувати закупівлі окремого державного органу чи установи, підготувати та подати офіційне звернення до контролюючих органів та багато іншого.

І на останок - процедура електронних торгів, не дивлячись на те, що її механізм потребує вдосконалення, є важливим кроком у реформуванні системи закупівель. Як вона буде працювати та наскільки буде ефективною — залежатиме і від нас з вами. Неабияку роль в цьому процесі відіграє суспільний інтерес та контроль. Й готовність руйнувати корупційні схеми.

Ольга КУЦ


Социальные комментарии Cackle