17.12.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

«Просвіта» - виняткова форма самоорганізації українців! У Трускавці відзначили 150-річяя товариства

«Просвіта» - виняткова форма самоорганізації українців! У Трускавці відзначили 150-річяя товариства

У музеї міста курорту на вечір-зустріч зійшлися усі небайдужі, хто свого часу стояв у витоків відродження «Просвіти» у Трускавці та ті, кому сьогодні небайдужа наша національна ідентичність  - культура, мова, пісня, історична пам'ять.

Як і годиться, першою слово на вечорі взяла керівник трускавецької «Просвіти» Галина Шиманська. За її словами, товариство зародилося у далекому 1868 році у Львові і невдовзі перетворилося на масову національну громадську організацію українців Галичини, яка на початку ХХ століття поширила свою діяльність на всю Україну й інші країни, де були українські поселення.

У Трускавці «Просвіта» зародилася дещо пізніше  - у 1901 році. Завдання її членів, які і по всій Україні, було більш, ніж важливе – товариство сприяло культурному, освітньому та духовному розвитку простого люду через організацію читалень, творчих вечорів, де звучало українське друковане слово та поезія.

- «Просвіта» зародилася у час бездержавності і була покликала сіяти зерна національної свідомості в душі усіх небайдужих. Вихідцями з «Просвіти» був практично увесь уряд УНР, січові стрільці, відомі громадські і політичні діячі. І коли прийшов час віддати життя за Україну, то поклали і його, – наголосила Галина Шиманська.

IMG_6305.JPG

Товариство засновувало школи, видавало та розповсюджувало книжки, створювало бібліотеки та читальні, проводило виставки-ярмарки української книги.Однак, після приходу більшовицької влади в Галичину, просвітяни зазнали репресій – більшовики заарештовували багатьох членів «Просвіти», закривали навчальні та культурні осередки, спалювали читальні.

Свою діяльність  у Трускавці «Просвіта» відновила у 1989 році як товариство української мови ім. Т. Шевченка, яке згодом перейменували на товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка. На вечорі-зустрічі В’ячеслав Умнов озвучив прізвища трускавчан, які у ті часи активно долучилися до національного відродження. Цей перелік вражаючий, за словами Галини Шиманської, усі працювали окрилено, вкладаючи часточку душі у справу, яку Бог покликав їх робити.

Організатори вечору продемонстрували архівні відеокадри, де активні члени трускавецької «Просвіти» у далекі 90-ті роки організовують з дітьми вертепи, проводять творчі зустрічі на курорті – одне слово, будять національну свідомість трускавчан та гостей міста.

IMG_6328.JPG

Про непрості часи становлення трускавецької «Просвіти»  присутнім в історичній довідці розповіла директор музею історії міста Галина Коваль. За словами керівника – кожен із членів трускавецької «Просвіти» вносив свою лепту у розвиток товариства . «Були часи, що просвітяни збиралися в клубі пожежної частини, в санаторії «Кристал», на квартирах членів «Просвіти». Місце локації не було важливим – важливим був той запал та енергія думок та ідей, які генерували та виносили до громадськості», - розповіла пані Галина Коваль.

Доповненням до виступів усіх небайдужих стали професійні музичні номери вихованців трускавецької школи мистецтв  та огляд експозиції  із фотографій про становлення і відродження трускавецької «Просвіти» імені Т. Г. Шевченка.

Наталя ЗЕЛЕНА

IMG_6311.JPG

IMG_6293.JPG

IMG_6342.jpg

IMG_6325.JPG

IMG_6331.JPG

IMG_6343+.jpg

IMG_6322.JPG

IMG_6330.JPG

IMG_6343.JPG

IMG_6318.JPG

IMG_6345.JPG

IMG_6346.JPG

IMG_6352+.jpg

Социальные комментарии Cackle