29.12.2017 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Передсвятковий подарунок собі коханому: трускавецький мер придбав службове авто за мільйон

Передсвятковий подарунок собі коханому: трускавецький мер придбав службове авто за мільйон

Напередодні свята Миколая Чудотворця, 18 грудня, трускавецький голова Андрій Кульчинський, уклав договір про закупівлю мінівена PEUGEOT Traveller Business, придбаного за кошти міського бюджету. На офіційному сайті PEUGEOT вказано, що ця елегантна та сучасна модель є новим еталоном серед автомобілів, створених для ділових мандрівників. В автосалоні легковик цього класу коштує від 929 тис. грн.! Розроблений для комфорту пасажирів, салон автомобіля має декілька конфігурацій, починаючи  від 5 до 9 місць, а також преміальний VIP-салон, де місця розташовані одне навпроти одного.

п5.jpg

п2.jpg

У такий спосіб Андрій Кульчинський втілив свою давню мрію – кажуть, що міський голова від початку каденції марив купівлею службового автомобіля. Однак існують обмеження, визначені постановою Кабміну «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами …». Згідно з цим документом, дубльованим й рішенням Трускавецької міськради, вартість легкового автомобілів для керівників органу місцевого самоврядування не може перевищувати 60 тис. грн. Зрозуміло, що за такі кошти пристойну машину не купиш! Тож міські посадовці схитрували, аби обійти закон!

Як розповів голова бюджетної комісії Олег Карпин, під час засідання 3 листопада, де розглядалося питання про внесення змін до міського бюджету, Андрій Кульчинський повідомив, що місто немає гарної представницької машини. А вона, на його переконання, вкрай необхідна, щоб можна було, наприклад, перевозити делегації, які часто відвідують курорт. Тому пан мер наполягав на купівлі нового авто, благо міська казна отримала чергові додаткові надходження. Депутати-члени бюджетної комісії таку пропозицію підтримали.

Й проект рішення «Про внесення змін до показників бюджету м. Трускавця на 2017 рік» внесли до порядку денного сесії, яка відбулася 9 листопада. Це було надзвичайно бурхливе засідання – першим розглядалося питання про запровадження «Трускавецькурортом» платного входу до бювету мінеральних вод. Емоції вирували, бурхливі дискусії точилися кілька годин поспіль і коли черга дійшла до бюджетних показників, депутати, схоже, не надто вникали у те, куди ж будуть скеровані кошти. Бо сьогодні, наприклад, кунівці Роман Бучкович та Андрій Кісак стверджують: вони не знали, що йдеться про купівлю авто. Мовляв, на цьому питанні доповідач зумисне не акцентував увагу.

Натомість начальник фінансового управління ТМР Микола Федоричак наголошує: повідомляючи під час сесійного засідання про заплановані зміни до розподілу видатків бюджету, він надзвичайно докладно зупинявся на кожному пункті: озвучив і скерування додаткових коштів виконкому міськради для придбання легковика. Якби присутні уважно слухали – то нині питань не виникало б.

А самотужки розібратися у кодах економічної класифікації видатків бюджету доволі складно. Ті депутати, які достеменно не володіли інформацією, навряд чи розуміли, що мільйон для службового авто міститься під формулюванням: організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, районної у місті ради, міської, селищної, міської ради та їх виконавчих комітетів. І цей пункт прописаний у додатку 4 серед 6 додатків до рішення сесії …

п3.png

Як результат - за внесення змін до міського бюджету, серед яких і скерування мільйону для купівлі легковика, проголосували Р. Бучкович, Б. Габшій, С. Грабовський, З. Домбровська, І. Кенц-Березюк, А. Кісак, М. Мицько, А. Остапчук, Н. Пономаренко, Р. Пристай, О. Савченко, В. Сазонова, М. Сеньків, А. Стародуб, А. Степаненко, Р. Цехмейстер, і, звісно ж, трускавецький мер А. Кульчинський.

IMG_7330.PNG

І вже 14 листопада виконавчий комітет Трускавецької міськради оголосив тендер для закупівліавтомобіля для перевезення менше 10 осіб. До участі зголосилися учасники: ТзОВ «Атовінн» та ТзОВ «Союз Автомотів». Перший взагалі не понижував ціну, що є доволі дивним явищем, адже саме цінова пропозиція є вирішальним критерієм при визначенні результатів. Тобто можна припустити, що тендер був лише імітацією конкурентної боротьби - домовленості переможця з замовником були укладені заздалегідь.

Ми попросили Мирослава Сімку, координатора Центру компетенцій системи Prozoro на Львівщині, проаналізувати цю закупівлю виконкому Трускавецької міськради. І отримали підтвердження своїм припущенням. За словами Мирослава Сімки, ТзОВ «Атовінн» просто підігравав, аби аукціон відбувся, у нього відсутня половина необхідних документів. Натомість другий учасник добре підготував пропозицію.

Отже, ТзОВ «Союз Автомотів» з Житомира став переможцем торгів згідно з рішенням тендерного комітету, який очолює заступник міського голови Трускавця Олександр Ткаченко. Увазі читачів – результати поіменного голосування розгляду пропозицій щодо придбання легкового автомобіля. Як бачимо, члени тендерного комітету були напрочуд одностайні.

g4.png

Наскільки нам відомо, новенький мінівен PEUGEOT Traveller Business уже прибув до Трускавця. Тож тепер Андрій Кульчинський та його заступники, як і належить «діловим мандрівникам», для яких передбачена ця модель, матимуть можливість вирушати у закордонні вояжі з максимальним комфортом. Абсолютно не переймаючись таким марнотратством коштів трускавецьких платників податків!

Нагадаємо, що востаннє службове авто у 2007 році купив міський голова Лев Грицак. Це була Toyota Avalon вартістю 250 тис. грн. Якщо взяти до уваги, що курс долара тоді складав менше 5 грн., то стає очевидним, що любов за розкошолюбства за бюджетний кошт у Грицака була ще сильнішою, аніж у нинішніх керманичів міста. Парадоксально, але автомобіль придбало КП «Наше місто», яке мало заборгованість у кілька мільйонів з виплати зарплатні та податків. А під завісу свого мерства пан Грицак умудрився закласти службову машину за борги, діючи за принципом: після мене – хоч потоп. Ось такий «добрий господар» …

Галина УЛИНЕЦЬ


Социальные комментарии Cackle