16.10.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Підлягають реєстрації! У Трускавці вступають в дію Правила утримання та поводження з тваринами

Підлягають реєстрації! У Трускавці вступають в дію Правила утримання та поводження з тваринами

Домашні улюбленці тепер повинні мати номерний жетон та чіп! Правила утримання домашніх улюбленців у Трускавці місцеві депутати ухвалили у серпні. За словами Марії Волощук, інспектора стерилізаційного пункту, що діє на базі КП «Парк курортний», ці правила покликані посилити відповідальність господарів за утримання своїх чотирилапих улюбленців та зменшити собачу безпритульність в оздоровниці. Ні для нікого не секрет, що за такими чіткими нормами та правилами з утримання домашніх тварин давно живе увесь цивілізований світ. Трускавець лише починає наздоганяти.

У міській програмі з правил утримання чотирилапих тварин виписані прості та дієві механізми, які мають допомогти місту систематизувати в єдину базу інформацію щодо всіх домашніх собак в оздоровниці. За правилами тепер усі домашні улюбленці, що утримуються фізичними і юридичними особами на території курорту, мають бути зареєстровані в електронному міському реєстрі, який буде підключено до загальноукраїнської бази чіпованих тварин України.

- У Трускавці стає обовязковою реєстрація домашніх тварин. В іншому випадку – власнику грозить штраф. Плануємо, що на базі зоомагазину, що діє на вулиці Стебницькій, ми розгорнемо своєрідний пункт, де будемо проводити реєстрацію тварин. Сюди господарю слід привести свого чотирилапого улюбленця з паспортом тварини. Відтак за наявності документів та всіх щеплень у собаки, будемо проводити чіпування тварини та видавати відповідний жетон із номером його власнику. Цей жетон собаці слід чіпляти на ошийник і вигулювати тварину із ним. Інформацію із жетона зчитуватиме відповідна програма у мобільних телефонах. Тому на жетоні, окрім реєстраційного номера тварини, міститиметься інформація із даними власника собаки, зокрема його мобільний номер телефону, на випадок того якщо тварина загубиться, - розповідає про нюанси реєстрації собак Марія Волощук.

Також, за словами інспектора, собаки, у яких закінчується термін дії вакцини проти сказу, реєстрації не піддягають до того моменту поки їм не поновлять вакцинацію. Окрім відповідного номерного жетону зареєстрованим тваринам вводитимуть чіп. На ньому міститиметься закодована інформація про тварину – його породу, наявність щеплень, вік тощо. Чіп собаці вводитимуть підшкірно у вигляді ін’єкції. У разі втрати номерного індивідуального реєстраційного знаку тварини, зміни її власника або ж місця його проживання, обов’язково проводиться перереєстрація такої собаки.

На переконання Марії Волощук, швидше за все реєстрація домашніх улюбленців у Трускавці стартуватиме із листопада. Оскільки наразі готується приміщення для цього процесу, укладаються відповідні угоди на закупівлю жетонів та чіпів тощо. «Також ми очікуємо на придбання сканера, який зчитуватиме інформацію із введених чіпів. Його має купити КП «Парк курортний». Як тільки всі необхідні матеріали у нас будуть на руках – розпочинатимемо реєстрацію трускавецьких домашніх тварин», - наголошує пані Марія.

Що важливо – у Правилах з утримання та поводження з тваринами також чітко виписані вимоги щодо вигулу та пересування домашніх улюбленців містом та в громадському транспорті. Тож у місцях масового скупчення людей, а також в автобусах, господарі повинні тримати собак на повідку, а деякі породи у наморднику, маленькі ж собачки – на руках у власника. Перехід проїжджих частин із псами передбачає, що власник має тримати собаку на короткому повідку, щоб уникнути дорожньо-транспортних пригод чи травмування тварин. Окрім цього, усі господарі чотирилапих улюбленців зобов’язані прибирати за своєю твариною екскременти на будь-якій території міста, включаючи територію під’їздів, сходових кліток, ліфтів, а також доріжок, тротуарів та газонів.

Також за правилами, якщо домашня тварина сама гулятиме містом без свого жетону із номером та буде відловлена працівниками стерилізаційного пункту – то повернути такого собаку господарю коштуватиме грошей. Також власники тварин повинні регулювати і приплід своїх собак. З метою регулювання чисельності чотирилапих, які не мають племінної цінності, проводити стерилізацію як гуманний метод зменшення кількості тварин – виписано у правилах.

Як наголошують громадські активісти та інспектор стерилізаційного пункту Трускавця, окрім затвердження програми із утримання домашніх тварин, курорту паралельно слід всерйоз замислитися над реалізацією проекту відкриття місцевого притулку, у якому б усі охочі могли оглянути бездомних тварин та стати для них новими господарями.

Наталя Зелена

Социальные комментарии Cackle