25.12.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Підкорила Україну – готова підкорювати й світ! Трускавчанка Валерія Манчак гратиме в хокей за океаном!

Підкорила Україну – готова підкорювати й світ! Трускавчанка Валерія Манчак гратиме в хокей за океаном!

Про таких, як Валерія Манчак, кажуть – талановита та успішна в усьому! Двадцятирічна спортсменка, уродженка Трускавця, силою власної наполегливості та рішучості доводить, які б перешкоди не траплялися на життєвому шляху - необхідно йди вперед, якщо віриш у свою мету та покликання! Від спортивних досягнень юної Валерії голова йде обертом – спортсменка є чемпіонкою Європи з боксу, майстром спорту міжнародного класу, чемпіонкою світу з карате та досягнула неабияких висот у хокеї. Тепер підкорюватиме льодові арени світу.

лм2.jpg

Спортивну кар’єру дівчина розпочала у 7 років із здавалось би абсолютно не жіночого виду спорту – хокею. Як розповідає мати Валерії Людмила Манчак, коли доньці виповнилося 3 роки вони переїхали у Харків, де навчався старший брат Валерії Олександр, нині теж успішний спортсмен, віце-президент Харківської обласної Федерації боксу. Одного дня учням школи, де навчалася Валерія запропонували спробувати свої сили у футболі, шукали юні таланти, відтак кращих відбирали до гри у хокей. Валерію теж помітили.

- Будучи змалечку напрочуд активною, Валерія була відмінницею навчання. І коли нам запропонували тренуватися в харківському клубі «Дружба-78», який славився хокеїстами на увесь світ, я спочатку була проти. Оскільки хокей зовсім не жіноча гра, плюс хвилювалася, а як ж Валерія встигатиме з навчанням. Та у неї все виходило – усі вихованці клубу, а це здебільшого хлопці, теж були відмінниками навчання. Валерія, захоплена хокеєм, наполегливо тренувалася і вчилася, і здобувала всюди перемоги. Окрім того, вихованців «Дружби -78», які успішно тренувалися, чекало навчання в Америці, оскільки на той час клуб мав допомогу із американського фонду, - ділиться першими серйозними кроками у спорті доньки мати Валерії.

Сім років тренувань у харківському престижному клубі пролетіли як одна мить – льодова арена манила Валерію, вона виховала у ній не тільки силу духу, але й витривалість, додала до витончених жіночих рис мужності та віри у власні сили. Захоплена хокеєм, Валерія неодноразово літала в Америку на навчання і мала сподівання, що вступить там в університет. «Однак після смерті нашого тренера Івана Правилова, співпраця харківського клубу з американськими колегами обірвалася та й рівень викладання хокейної майстерності в клубі знизився. Розчарована цим Валерія у 14 –річному віці відходить від хокею і переключається на бокс, так як на цей момент її старший брат активно займався цим видом спорту», - розповідає про новий поворот та нове захоплення у спортивній кар’єрі доньки Людмила Манчак.

Спортсменка за нетривалий час досягає неабияких успіхів і у цьому виді спорту – здобуває титул чемпіонки Європи з боксу, виборює титул кращий боксер Європи у віковій категорії 14-15 рр, майстер спорту Міжнародного класу. Окрім боксу Валерія підкорює й карате, їде на Чемпіонат світу і привозить звідти три золоті медалі. Перемогам дівчина радіє, однак її серце не знає спою, бо у хокеї не підкорила ще всі вершини. «Їй сниться лід, вона просто марить тим, щоб знову вийти на арену та грати у хокей», - розкриває найбільшу спортивну пристрасть дівчини її мати. І ось доля несподівано дарує Валерії шанс реалізувати свої спортивні амбіції в улюбленій грі.

- Два роки тому у Дніпрі створили жіночу хокейну команду «Королеви Дніпра». Валерію туди запрошують теж. Рівень її вмінь та підготовки вражає тренерів – льодова арена зустрічає оваціями і новими перемогами. У Дніпрі у 2016 році проводять перший чемпіонат України з хокею серед жінок. Валерія грає під №77 за свою команду – вона її найрезультативніший гравець з високим рівнем професійності та веде команду до перемоги. Команда «Королеви Дніпра» стає першою в історії України  командою-чемпіонкою з хокею серед дівчат в сезоні ігор 2016-2107 років, - ділиться новими перемогами Валерії мати.

лм5.jpg

Однак у житті спортсменів є місце не лише оваціям та перемогам - травма ледь не зруйнувала спортивну кар’єру Валерії та усі її високі мрії. Уся річ у тому, що навесні дівчина на льодовій арені отримує серйозну травму коліна – її чекає непроста операція і важка та тривала реабілітація. Валерія вражає навіть медиків – через три місяці після операції пробує виходити на лід і знову тренується. А влітку на неї чекає сюрприз – елітна хокейна Академія Hockey Training Institute (HTI) Mulmur (Онтаріо, Канада) відкриває перед кращою нападницею жіночого хокейного клубу «Королеви Дніпра» свої двері та запрошує дівчину на навчання. Отримавши стипендію від Академії, Валерія отримує і нагоду грати в Eastern women’s hockey conference за команду НТІ. Тож попереду у «королеви льодової арени» Валерії Манчак ігри в Канаді та Америці з командами рівня CWHL і NCAA! Абсолютно впевнені - за океаном спортсменка продемонструє вражаючі результати та підкорить нові спортивні вершини, чого їй натхненно і бажаємо! 

Наталя Зелена 

лм4.jpg

лм6.jpg

Социальные комментарии Cackle