12.03.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Лікарі Трускавця вперше самостійно видалили у пацієнтки жовчний міхур і каміння з нирки

Лікарі Трускавця вперше самостійно видалили у пацієнтки жовчний міхур і каміння з нирки

Першими пацієнтку оперували урологи Ігор Деркач і Ольга Петришин

Операції, під час яких пацієнтів одночасно звільняють від двох-трьох патологій, на Львівщині, за словами головного хірурга області Юрія Шаварова, роблять давно. Такі оперативні втручання роблять і в районних лікарнях, але на допомогу кличуть спеціалістів з обласних лікарень. Хірурги та урологи Трускавецької міської лікарні операцію, під час якої одночасно видалили пацієнтці жовчних міхур і каміння з нирки, вперше успішно провели самі, без допомоги колег з області.

Каміння у жовчному міхурі добряче далися взнаки 52-річній жительці м. Дрогобича. У неї часто виникали напади болю, який несила було терпіти і який нелегко було зняти. Візит до лікарів завершився порадою: жовчний треба видаляти. І що швидше, то краще, щоб уникнути ускладнень. Після чергового нападу жінка зважилася на операцію.

Та це була не єдина проблема пацієнтки. Під час обстеження виявилося, що у нирці є доволі великий камінь, який ускладнює роботу органу. Його також треба терміново видаляти.

Хірурги і урологи Трускавецької міської лікарні порадилися і вирішили звільнити жінку від двох патологій за одну операцію. Тобто, одночасно видалити і жовчний міхур, і камінь з нирки.

Лікарі створили дві операційні бригади (хірургів і урологів). До складу бригади хірургів увійшли завідувач хірургічним відділенням Богдан Куцик та хірург Володимир Кулина. В операційній бригаді урологів були завідувач урологічним відділенням Ігор Деркач і уролог Ольга Петришин. Анестезіолог Василь Рибак і хірургічна медсестра Галина Гасиндич працювали з двома операційними бригадами.

Спершу пацієнтці прооперували нирку. Камінь у нирці, як розповів ZAXID.NET завідувач урологічним відділенням Ігор Деркач, був доволі великий. Його спершу подрібнили, а тоді спеціальним пристроєм забрали уламки. Робили операцію ендоскопічно (через невеликі отвори) під епідуральною анестезією, тобто пацієнтка була при свідомості й могла розмовляти з лікарями. Таке оперативне втручання повністю відновило роботу нирки.

Далі за справу взялися хірурги. Вони вже під загальним знечуленням лапароскопічним методом видалили жовчний міхур, який був переповнений камінням різних розмірів.


Тепер за операційний стіл стають хірурги - Богдан Куцик та Володимир Кулина

Така операція тривала не повних дві години. Пацієнтка перенесла її доволі легко. У перший же день після операції хвора вже ходила по палаті й через тиждень її виписали додому.

«Такі операції дозволяють уникнути повторного наркозу та повторної госпіталізації в лікарню, мають лише один післяопераційний та реабілітаційний періоди й дозволяють хворому позбутися відразу двох складних патологій. І це великий плюс для пацієнта», - каже хірург Володимир Кулина.

Назад Джерело: zaxid.net
Социальные комментарии Cackle