03.05.2018 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

У Східниці буде музей нафтової промисловості Галичини

Східницькому селищному голові Івану Піляку вдалося досягнути конкретних домовленостей із керівництвом ПАТ «Укрнафта» щодо створення в курортному селищі музею історії нафтовидобутку під відкритим небом.

Для створення музею-скансесу Укрнафта передасть на баланс Східницької селищної ради незадіяні виробничі приміщення колишнього другого нафтопромислу НГВУ «Бориславнафтогаз». Це підтвердив заступник голови правління ПАТ «Укрнафта» Володимир Прокопів, із яким селищний голова Східниці  з цього приводу вів конкретну розмову щодо створення музею історії нафтовидобутку під час його останнього візиту до Борислава.

mag1.jpg

У коментарі з приводу створення у Східниці музею історії нафтовидобутку Володимир Прокопів підтвердив бажання Укрнафти передати на баланс Східницької селищної ради незадіяні  виробничі приміщення для створення музейної експозиції.

Посадовець зазначив, що на даний момент в Укрнафті уже успішно працює Музей нафтопромислів Галичини на базі навчально-курсового комбінату НГВУ «Надвірнанафтогаз», де готують фахівців багатьох робітничих професій. У експозиції музею представлено документи та обладнання, що стосується зародження та розвиток нафтової промисловості на Галичині у ХVIII – ХІХ століттях. Відтак під час навчання майбутні нафтовики мають змогу ознайомитися із історією розвитку нафтовидобувної галузі на Прикарпатті та побачити в натуральному вигляді інструмент, який використовувався у різні часи для видобутку нафти.

«Довший час, – наголошує Володимир Прокопів, – правління Укрнафти підтримувало  ідею створення подібного музею-скансесу на базі бориславського НГВУ. Але потім порахували, що одного діючого музею в Надвірній для Укрнафти цілком досить. Але якщо б в одному із найстаріших нафтовидобувних районів подібний музей мала громада Східниці, то це було б цікаво і для туристів, і для численної армії відпочивальників, які приїжджають на курорт. Місце для створення музею ми знайшли, і готові передати частину нашого майна для створення музею під відкритим небом на баланс Східницької громади.

Як тільки майно Укрнафти буде виведено із податкового обтяження, ми безоплатно  передамо колишні виробничі корпуси та деяке застаріле виробниче обладнання колишнього другого нафтопромислу НГВУ «Бориславнафтогаз» Східницькій селищній раді для створення музею історії нафтовидобутку Галичини під відкритим небом.

Заступник голови правління Укрнафти також відзначив, що участь товариства у створенні музею-скансенсу історії нафтовидобутку Галичини у Східниці не обмежуватиметься лише безоплатною передачею колишніх виробничих приміщень під експозицію майбутнього музею. Правління Укрнафти має намір також допомогти східничанам в облаштуванні самої експозиції музею, передавши східницькій громаді буровий інструмент та деяке застаріле виробниче обладнання, що у різні часи використовувалося нафтовиками для видобутку нафти із земних надр.

Петро МАГУР, для Leopolis.news

Социальные комментарии Cackle