13.03.2018 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

У медичних закладах Львівщини у березні можна безкоштовно обстежити очі

У медичних закладах Львівщини у березні можна безкоштовно обстежити очі

До кінця березня на Львівщині триває акція «Дні діагностики та профілактики глаукоми». Людей після 40 років закликають пройти обстеження у офтальмологів задля профілактики чи раннього виявлення цієї недуги, яка у багатьох випадках призводить до повної втрати зору.

Про це йшлося на брифінгу в офтальмологічному відділенні Львівської обласної лікарні, передає ZIK.

Як зазначив головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка, такі акції проводяться щороку. На сьогодні на диспансерному обліку у Львівській області перебувають понад 9 тис. пацієнтів з глаукомою. 


Головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка. Фото: ZIK

Головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я ЛОДА з офтальмології Олександра Павлів зазначила: «Глаукома – друге захворювання за частотою, яке викликає сліпоту. Важливою є рання діагностика і раннє виявлення. Потрібно проводити раз на рік обстеження людям після 40 років. Першим дзвіночком є підвищення внутрішньоочного тиску. Подальше обстеження чітко визначить – чи є у пацієнта глаукома».


Олександра Павлів. Фото: ZIK

Масові акції з раннього виявлення і профілактики глаукоми проводяться з 2008 року. Людей закликають відвідати медзаклади та пройти вимірювання внутрішньоочного тиску. У разі виявлення відхилень, пацієнти можуть пройти детальне обстеження в обласному глаукомному кабінеті, який, зі слів О.Павлів, повністю забезпечений сучасною апаратурою.

«Підступність глаукоми у тому, що у 85% випадків вона проходить безболісно. Лікування захворювання, виявленого на початковій стадії, дає найкращий результат», – підкреслила О.Павлів.

З її слів, на обліку у Львівській області є 500 людей, які сліпі внаслідок глаукоми.

Лікар глаукомного кабінету Наталія Бігун зазначила: під час аналогічної акції у березні 2017 року було діагностовано 330 випадків глаукоми. З її слів, пацієнт, який звертається в обласний глаукомний кабінет, проходить усі обстеження – визначення гостроти зору, вньотрішньоочного тиску, огляд очного дна, проведення комп’ютерної периметрії, додатково – комп’ютерну томографію сітківки зорового нерва. Загальний час обстеження – близько двох годин.


Лікар глаукомного кабінету Наталія Бігун. Фото: ZIK

Обстеження можна пройти в офтальмологічних кабінетах поліклінік за місцем проживання або у глаукомному кабінеті Львівської обласної клінічної лікарні за адресою м. Львів, вул. Некрасова, 35.

Глаукома – це небезпечне хронічне захворювання очей, що проявляється періодичним або постійним підвищенням внутрішньоочного тиску з наступним ушкодженням зорового нерва, яке призводить до прогресуючої незворотної втрати зору. 

Назад Джерело: ZIK
Социальные комментарии Cackle