24.02.2018 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

Нове транспортне сполучення, нові витяги та ще більше зимових розваг - гірськолижний комплекс «Буковиця» іде в ногу з часом!

Там, де кришталеве гірське повітря дзвенить чистотою та насичене запахом хвої, де сонце та хмари переплелись в єдиному симбіозі, а засніжені траси так і ваблять промчатися ними на лижах із вітерцем, розкинувся один з найновіших гірськолижних комплексів нашого регіону «Буковиця». Чим вражає курорт та якими подіями прославився за два роки свого існування говоримо зі співвласником комплексу, у минулому спортсменом-гірськолижником Віталієм Мицаком.

04.jpg

- Пане Віталію, у нашому регіоні хіба що лінивий не чув про гірськолижний комплекс  «Буковиця», що розташований на околиці нафтового містечка Борислав. Стало відомо, що зовсім скоро від Трускавця до «Буковиці» проляже нова сучасна траса. Що це за проект і хто його реалізовуватиме?

– Ідея цієї траси виникла не просто так. У далекому минулому від Трускавця пролягала схожа дорога на Борислав, а звідси у напрямку до Орова. Відновлення цієї старої дороги допоможе сьогодні не тільки зручніше добиратися до «Буковиці», ця траса перш за все потрібна нашому курорту, бо свідчитиме про його європейський розвиток та вдосконалення. Ідею спорудження нової траси підтримали на рівні облдержадміністрації, а також керівництво навколишніх міст – Борислава та Трускавця. Відповідно фінансування на цей проект ітиме з місцевих бюджетів та області. Що важливо – ця траса буде використовуватися не лише для якісного та швидкісного транспортного сполучення, але й як прогулянково-пішохідна та для їзди на велосипедах. Дорога матиме для цього відповідні зони.

01.jpg

- На туристичній мапі ГК «Буковиця» зявилася у 2016 році. Яким головним здобутком за цей час пишаєтесь найбільше ?

– Головне наше досягнення - це здорові та щасливі діти. Уся річ у тому, що на базі ГК «Буковиця» для дітей функціонує Клуб гірськолижного спорту. Понад 90 діток із різних міст нашого регіону натхненно тренуються у нас та опановують не просте мистецтво лижного спорту. Тренування дітей проходить під пильним оком тренерів, яких у нас четверо. Зізнаюсь чесно, відкриття цього Клубу є своєрідною даниною памяті про славні часи, коли у Бориславі функціонувала Дитяча юнацька спортивна школа, котра знаходилася у районі Добрятині. Свій шлях на лижах з цієї школи починав свого часу і я особисто, а мій батько працював там тренером. Сьогодні наш Клуб гірськолижного спорту на базі «Буковиці» намагається прищепити молоді та дітям любов до здорового способу життя, захопити їх здоровим азартом від участі та перемог у різноманітних спортивних змаганнях, пов’язаних із лижами та заохотити до підкорення нових вершин у своєму житті.

- Скільки разів на тиждень тривають тренування у Клубі для дітей і наскільки  дороговартісне це  навчання?

Діти у нас тренуються у вікових групах через день. Коли мова іде про підготовку до змагань, то тренування можуть відбуватися щодня. Для якісних та цікавих тренувань у «Буковиці» створені всі відповідні умови – 2 окремі приміщення із роздягалками, санвузлами, душовими кабінками. Також є окрема лижна кімната, у якій діти зберігають свій інвентар – лижі та сноуборди. Якщо діти не мають спортивного інвертаря, а дуже хочуть навчитися кататися  на лижах – це не проблема. «Буковиця» закупила у достатній кількості спортивний інвентар для дитячого тренування. За комплект такого інвентаря батьки залишають певний завдаток і діти тренуються на ньому до тих пір, поки їм у міру дорослішання не знадобиться інший. Усе обладнання ми закуповуємо закордоном у провідних відомих  фірм світу. Записатися на тренування у Клуб гірськолижного спорту можна від 4 років. У Австрії я бачив як тренують дітей від 2-2,5 років. Це чудовий досвід який ми теж хочемо перейняти і започаткувати у себе. Однак, поки що з технічної точки зору не можемо приймати на тренування таку малечу. Хоча зізнаюсь, працюємо над цим питанням – прагнемо отримати кредитування від міжнародних інституцій, кошти яких дозволили б нам швидко доопрацювати нашу інфраструктуру та покращити ті моменти, яких вимагає час.Тому сподіваюсь, що зовсім скоро Клуб гірськолижного спорту відкриє свої двері на «Буковиці» і для спортсменів від найменшого віку. Що стосується питання оплати навчань у нашому Клубі, то тренування є безкоштовними. Для учасників Клубу діє лиш єдиний річний внесок у розмірі 500 грн., і то ці кошти збирає батьківський комітет, який витрачає їх на власний розсуд на потреби дітей.

- Другий рік поспіль на базі ГК «Буковиця» проходять Міжнародні змагання “Буковиця OPEN-2018”. Чим особливі ці змагання та що дають нашому регіону?

- Змагання такого рівня особливі тим, що згуртовують навколо себе команду однодумців, які в прямому розумінні цього слова живуть цією подією. Окрім цього, такі змагання згуртовують спортсменів із різних країн світу, дають можливість перейняти їм досвід один в одного та певні професійні навики. До прикладу, до  цьогорічних  змагань “Буковиця OPEN-2018” зголосилося до участі 100 учасників із 5 країн – України, Польщі, Білорусі, Литви та Латвії. Що вражає - цьогорічні змагання вперше були включені до офіційного календаря спортивних змагань Міжнародної Федерації лижного спорту. Спортсмени, що завітали до нас на змагання, мали можливість ознайомитися із Трускавцем, його перлинами та відкрити для себе привабливі куточки нашого краю. Маємо сподівання, що і в наступні роки ці змагання у нас проходитимуть та розширять ще більше географію учасників.

02.jpg

- Які маєте плани щодо розвитку гірськолижного комплексу «Буковиця» на найближчу перспективу. Яким бачите його ?

- Сьогодні у нашому комплексі повноцінно працюють дві якісні гірськолижні траси, довжиною 1000 метрів - траса №1 та 900 метрів - траса №2. На схилах «Буковиці» розташовано два витяги: Doppelmayr, Multilift. У наших планах відкриття наступного року нового чотирьох крісельного витягу. Окрім цього плануємо облаштувати все для тюбінгу, оскільки чимало відвідувачів, які приїжджають до нас цікавляться саме цим  видом зимових розваг. Також цьогоріч нам вдалося спорудити сучасну систему освіження трас, без неї  в наших кліматичних умовах було б доволі важко. Аналогічна ситуація із машинами  для ущільнення снігу.

Окрему увагу «Буковиця» приділяє  і якості  гірськолижного спорядження, яке ми надаємо у прокат. Інвентар у нас  від провідних виробників світу. До речі, підібрати найбільш зручне та безпечне обладнання для кожного відвідувача, допоможуть наші спеціалісти, які за вашим бажанням також посприяють новачкам  стати на лижі.

05.JPG

Що стосується спортивних планів – маємо на меті проводити на «Буковиці» не лишень змагання з  гірських лижів, але й сноуборду. Оскільки цей вид спорту останнім часом теж набирає чималої популярності. Тож запрошуємо усіх любителів активного та здорового відпочинку відвідати «Буковицю» - у нас ви весело, а головне з користю проведете своє дозвілля.

Розмову вела Наталя Зелена 

Социальные комментарии Cackle