26.01.2018 Регіон Розмір шрифту: [+] [-]

Названо причини невиконання програми «Доступні ліки» на Львівщині

Названо причини невиконання програми «Доступні ліки» на Львівщині

Керівник департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак пояснила, чому Львівська область не виконала державну програму «Доступні ліки» у 2017 році і частина коштів буде повернена у Державний бюджет.

Про це І.Микичак повідомила 26 січня під час зустрічі з журналістами.

«Дніпропетровська, Запорізька області, схід України і центр використали по 99%. Не знаю, як їм це вдалося», – зауважила І.Микичак.

Керівник департаменту назвала кілька проблем, які впливають на виконання програми.

«Основні проблеми у чому?! Є постанова Кабміну, згідно з якою є визначені категорії пацієнтів, які мають пільги у забезпеченні ліками, переважно це безкоштовне забезпечення. Люди, які мають безкоштовні ліки за цією постановою, не зацікавлені йти і брати рецепт, де потрібно за ліки половину заплатити. Є протиріччя у законодавстві.

Окрім того, є частина пацієнтів, які звикли і почуваються добре і мають позитивний клінічний ефект, приймаючи медикаменти, яких немає у переліку. Це переважно – комбіновані форми. У переліку програми «Доступні ліки» комбінованих форм немає взагалі. Там є багато дуже добрих препаратів, але простіших», – пояснила І.Микичак.

Окрім того, з її слів, частини препаратів із переліку програми, як кажуть провізори – близько 30% – взагалі немає на ринку. І є приватні аптеки, які не хочуть брати участі у цьому проекті. А комунальних аптек мало залишилося у Львівській області.

Що важливо, відзначила І.Микичак, на Львівщині неспрацьовує сімейна медицина.

«Є 30% самозвернень в лікарню швидкої допомоги. Люди йдуть без жодних скерувань в лікарню – чому? Чому не до доктора? Чому не задзвонять до свого сімейного лікаря і не запитають – можливо, там і йти не треба було. Друге – 780 тис. людей перебувають на диспансерному обліку із серцево-судинною патологією, діабетом і бронхіальною астмою. Ці люди мали право отримати рецепт на реімбурсацію. Відкидаємо певну кількість на пільговиків, що отримують ліки за постановою Кабміну. Всього рецептів виписано 760 тис. Це означає один рецепт на одну людину один раз у рік. А кожен мав би отримати як мінімум 12 рецептів. Це означає, що люди не знають, лікарі їх не інформують. Більше того, лікарні, напевно що, працюють за рецептами, де вже написана фірма, назва аптеки… Це дистибуція, яка заборонена законодавством», – додала І.Микичак.

Як повідомлялося, Львівська область за підсумками 2017 року не виконала урядову програму «Доступні ліки».

Як відомо, урядова програма «Доступні ліки» розпочалась у квітні 2017 року. За вісім місяців її дії українці отримали 12 млн рецептів на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми, які повністю або частково відшкодовувалися державою, на загальну суму 500 млн грн. Загалом до програми долучилися 6744 аптечних заклади. На реалізацію програми у 2017 році було виділено 700 млн грн. На наступний рік на урядову програму «Доступні ліки» заплановано мільярд гривень. 

Назад Джерело: ZIK
Социальные комментарии Cackle