13.09.2017 Дрогобич Розмір шрифту: [+] [-]

Через рішення Дрогобицької райради у бюджеті Дрогобича недорахуються понад 20 млн.грн. міжбюджетних трансфертів за пролікованих хворих — жителів району

Через рішення Дрогобицької райради у бюджеті Дрогобича недорахуються понад 20 млн.грн. міжбюджетних трансфертів за пролікованих хворих — жителів району

У вівторок, 12 вересня, відбулося засідання сесії Дрогобицької районної ради. В ході сесії, на вимогу керівника відділу охорони здоров’я виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Володимира Чуби, депутати розглянули питання про міжбюджетні трансферти за пролікованих хворих у медичних закладах Дрогобича на 2018 рік.

Щодо повернення коштів за пролікованих хворих у 2017 році, після численних переговорів між керівництвом міста та району, депутати райради відмовилися розглядати питання, мотивуючи відсутністю правових підстав.

Однак, як повідомив Володимир Чуба, законні підстави для повернення районом коштів Дрогобичу є:

– Пункт 2 Постанови Кабінету Міністрів України №11 від 23.01.2015р. «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», в якому зазначено: «Дозволити здійснювати протягом бюджетного періоду видатки на фінансування закладів охорони здоров’я та програм у сфері охорони здоров’я, визначених у статті 103-4 Бюджетного кодексу України, одночасно з державного та місцевого бюджетів та/або одночасно з різних бюджетів»;

– Пункт 5 «Порядку та умов надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», який міститься в даній Постанові, де йдеться: «Місцеві ради мають право передавати кошти субвенції у вигляді міжбюджетного трансферту іншим бюджетам для надання медичних послуг за місцем обслуговування населення».

Щодо міжбюджетних трансфертів на 2018 рік, то сесія районної ради прийняла рішення про виділення лише 4 млн гривень з необхідних 25,5 млн гривень.

Володимир Чуба роз’яснив, що впродовж року у лікарнях Дрогобича медичні послуги отримує 1/3 мешканців району — близько 6,5 тис пацієнтів. Проаналізувавши вартість наданих послуг, за підрахунком спеціалістів в рік ця вартість становить 25,5 млн гривень. До цієї вартості не включено вартість послуг, які мешканці району отримують у міській поліклініці, в тому числі послуги дитячих «вузькопрофільних» спеціалістів.

Ситуація з недоотриманням міжбюджетних трансфертів пояснюється тим, що згідно з чинним законодавством на сьогодні кошти медичної субвенції виділяються на мешканця та скеровуються до місцевих бюджетів, де вони проживають. Проте, кожен громадянин має право обирати медичний заклад для отримання послуги. За статистикою близько 6,5 тис пацієнтів Дрогобицького району обирають саме місто Дрогобич, а кошти, виділені державою, представники райради відмовляються повертати з районного бюджету в міський, незважаючи на те, що кошти на лікування були витрачені саме з міського бюджету Дрогобича.

Окрім заборгованості Дрогобицьким районом, до бюджету міста Дрогобича також не повернуто ще 3 млн грн з міста Трускавця та 3,4 млн грн з міста Борислава.

Своєю чергою це призводить до того, що у бюджеті міста Дрогобича виникає заборгованість перед медичними працівниками міст Дрогобича та Стебника у сумі понад 30 млн гривень.

Зазначимо, станом на 1 вересня 2017 році з міського бюджету Дрогобича виділено 19,6 млн гривень власних коштів на виплату заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я міст Дрогобича і Стебника.

З огляду на ситуацію, яка впродовж декількох років склалася у міжбюджетних відносинах міста та району, керівництво міста Дрогобича звертатиметься до голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, директора Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірини Микичак, директора Департаменту фінансів ЛОДА Олега Демківа з проханням вплинути на ситуацію.

У протилежному випадку, нерозв’язання цієї проблеми призведе до того, що керівництву міста Дрогобича доведеться приймати рішення щодо скорочення значної кількості медичних працівників або навіть закриття деяких лікарень чи відділень.

Варто зазначити, що у медичних закладах, окрім жителів міста Дрогобича працюють й жителі Дрогобицького району, загальна кількість яких становить 1/3 від загальної кількості медичних працівників. Таким чином, якщо буде прийнято рішення про скорочення медичного персоналу, то від цього постраждають й мешканці району, керівництво та депутати якого відмовляються повертати міжбюджетні трансферти до бюджету міста Дрогобича.

Назад Джерело: drohobych-rada.gov.ua
Социальные комментарии Cackle