12.08.2016 Борислав Розмір шрифту: [+] [-]

Борислав – найбільша в Україні скарбниця мощів святих

Церква св. Анни, матері Пресвятої Богородиці, у м. Бориславі на Львівщині – унікальна, не схожа на жодну іншу святиню в Україні. Адже цей храм віднедавна став справжньою скарбницею священних реліквій, привезених сюди з цілого світу. Тут зберігаються мощі понад 500 святих!

Храм, який сьогодні є одним із найбільш відвідуваних паломницьких центрів Львівщини, – в минулому римо-католицький костел, збудований 1902 року в неоготичному стилі на честь святої Варвари, мощі якої зберігаються у Володимирському соборі Києва та яка в Католицькій Церкві є покровителькою гірняків-шахтарів. У головному вівтарі церкви до сьогодні зберігається образ св. Варвари, що його створив видатний польський живописець і скульптор Антоній Попель (1865–1910), скульптури якого прикрашають старовинний Львів. У радянські часи церква зазнала тієї ж долі, що і більшість українських храмових споруд, яким пощастило вціліти в умовах атеїстичного руйнування. Спочатку її перетворили на склад мінеральних добрив, потім на меблевий магазин, похоронне бюро і навіть краєзнавчий музей.



У 1989 році храм повернули церковній громаді, та її історія як паломницького центру розпочалася щойно в 2009 році, коли з благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара та папи Римського Венедикта ХVІ тут з’явилися мощі святих Христової Церкви. Першими в церкву привезли мощі св. Йоана Хрестителя, Предтечі Господнього. Відтак подарунком Апостольського престолу для церкви стали часточки мощів дванадцятьох апостолів, інших 70-х апостолів, Отців Церкви Григорія Двоєслова та Антонія Падуанського, а також блаженних новомучеників УГКЦ – священномученика Миколая Чарнецького, сестер-служебниць Йосафати Гордашевської та Тарсикії Мацьків, Олімпії Біди й Лаврентії Герасимів, священномученика Йосафата Кунцевича та ін. Кожна реліквія, що зберігається в храмі, має документальне підтвердження автентичності від Конгрегації у справах святих Римської курії. Реліквії зберігається у мистецьки оздоблених мощівниках, серед яких є мощівник українських святих, іменний мощівник, мощівник із Господніми святинями.


Найціннішим із них є мощівник із 54 реліквіями, пов’язаними з самим Господом Ісусом Христом, апостолами та Пресвятою Богородицею. В одному з відділень цього мощівника зберігаються часточка ясел, де лежав новонароджений Божий Син, часточка його хітона, ризи і Туринської плащаниці, скалка зі столу, за яким Христос споживав їжу з апостолами під час Таємної вечері, часточка каменю з гробу Господнього та каменю, на якому Ісус молився в Гетсиманському саду. У другому відділенні виставлені святині Пресвятої Богородиці: шматочок Її хустини і ризи, а також частина волосся Діви Марії, що їх дбайливо зберігали апостоли Лука та Йоан. Тут також присутні часточка посоху й ризи святого Йосифа Обручника. У третьому відділенні мощівника зберігаються реліквії апостолів та євангелистів, а в четвертому – святих, які за життя зустрічалися з Ісусом Христом: мощі блаженного старця Симеона, пророчиці Анни, Симона з Киринеї, який допомагав Ісусові нести хрест на Голготу, мощі святої Вероніки.



Особливим даром для паломників з цілої України є іменний мощівник, у якому кожен може знайти часточку мощейтого небесного заступника, ім’я якого носить. Тут виставлені для вшанування мощі св. Миколая Мирликійського Чудотворця, св. Василія Великого, Йоана Золотоустого, Григорія Двоєслова, Юрія (Георгія) Побідоносця, Максима Ісповідника, блаженних Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії та багато інших.
В мощівнику українських святих зберігаються мощі преподобних отців Києво-Печерських, святих благовірних українських князів, новомучеників УГКЦ ХХ ст.



В мощівнику українських святих зберігаються мощі преподобних отців Києво-Печерських, святих благовірних українських князів, новомучеників УГКЦ ХХ ст.

У храмі св. Анни можна також поклонитися мощам святих, знаних у цілому християнському світі: св. Пантелеймона цілителя, св. Антонія Падуанського, покровителя дітей, святого Шарбеля, св. Бенедикта Нурсійського, покровителя Європи. Тут є й часточка тканини, просякнута кров’ю стигматів святого отця Піо, що виточує фіалковий запах, який чути у церкві.



Свого часу Блаженніший Любомир Гузар сказав про цей храм такі слова: «Храм cвятої Анни – це церква-лічниця, де лікар – Ісус Христос разом зі своїми апостолами та іншими Божими угодниками». Місцеві ж мешканці, парафіяни церкви св. Анни називають свою святиню скарбницею благодаті. У спеціальній церковній книзі зцілень зафіксовано вже понад 100 офіційно визнаних випадків чудесних зцілень від різноманітних недугів, що сталися через молитву перед мощами святих, які тут присутні. Це онкологічні захворювання, безпліддя, психічні розлади, захворювання серцево-судинної системи, від яких були зцілені люди різних конфесій, із різних куточків України. Силою самого Господа святі мученики й цілителі, преподобні і праведні Церкви Христової подають свої ласки тим, хто з вірою і молитвою приступає до них. І якщо ви не маєте можливості вирушити у далеку мандрівку, щоб поклонитися своїм святим заступникам, церква у Бориславі дає можливість такої зустрічі тут, в Україні, на нашій рідній землі.

Назад Джерело: pilgrimage.in.ua
Социальные комментарии Cackle